- Jag tycker att det skulle kunna varit fler representanter från kyrkan med under dagen. Men det kan ju vara så att det är fel period eftersom det börjar närma sig jul. Då är det mycket som ska göras i kyrkan, säger Birgitta Simma stiftsadjunkt Luleå Stift.
Enligt Simma är grundtanken att höja kunskapsnivån om samerna i församlingarna. Bland annat för att skapa en bra grund att stå på i det pågående försoningsarbetet mellan samerna och kyrkan.
- Det är ju alltid så att de som behöver informationen mest kommer inte att få den. Men jag märker vilken viktigt fråga det här är för samerna eftersom det är så många som är här och delar med sig av sina historier och upplevelser, säger Simma.
En av föreläsarna, juristen Christina Allard, lyfter också fram den brokiga bakgrunden som har funnit mellan kyrkan och samerna. Hon berättar hur kyrkan förtryck, förföljt och bestraffat samerna, men menar att det är historia och nu är det dags att se framåt. Något som också Simma håller med om.
- Kyrkan har varit tyst när samerna har lidit. Och det är klart att man som minoritet har svårt att få sin röst hörd, säger Simma.
"Förändring"
Men samtidigt tycker hon att det håller på att ske en förändring.
- Unga människor, som Patrik Lundgren, är duktiga på att inte gå med på vad som helst och göra sina röster hörda ändå. Och det tror jag kan vara positivt i längden, säger Simma.
Hon pekar också på att från kyrkans håll är tanken att seminarierna ska fungera som en uppmuntran för församlingarna att lyfta upp frågan på bordet.
- Vi måste jobba mer med de här frågorna, att lyssna på vad de har att säga, också med tanke på att Svenska kyrkan är väldigt stora markägare där samerna har sina renar, säger Simma.