Scenvägar till tomteland

Tomten ska få besök. Det är i alla fall tanken hos de passagerare som stigit på Tomteexpressen. Men de räknade inte med den elake Grinchen som gör allt för att sabba resan till tomteland.

Vargen (Anders Lundberg) har just roffat åt sig julklappssäcken av Bamse (Janne Österberg)

Vargen (Anders Lundberg) har just roffat åt sig julklappssäcken av Bamse (Janne Österberg)

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2011-12-22 06:00

- Jag hatar julen, skriker Grinchen alias Ove Stenvall, en av Stjärnteaterns bejublade skådespelare, när han springer in på scenen.

I sex år har de hållit på. Många av skådespelarna i Stjärnteatern var med i den allra första uppsättningen och på måndagskvällen var det dags igen. Då öppnades dörrarna till Medborgarhuset och på scenen stod den lokala teatergruppen Stjärnteatern med sitt julbidrag "Tomteexpressen".

- Tyvärr är två av skådespelarna sjuka i dag så jag måste hoppa in, säger Annika Pettersson, SV Nord, och den som drog igång hela idén med en lokal teatergrupp.

Tåget rullar på
Nåja, tåget rullar på och i vagnarna sitter en mängd figurer. Alla med samma mål. Att träffa tomten. De passerar Bamseskogen där Bamse, Janne Österberg, står och sjunger. Där bor också den elake vargen, Anders Lundberg, som stjäl alla paket. Resan går vidare och vi får stifta bekantskap både med Pettson och Findus, Teskedsgumman och musfamiljen under jord. Även kändisar som Lasse Stefanz och Markoolio tittar förbi.

Att Stjärnteatergruppen varit med förr märks tydligt. Replikerna sitter där de ska och agerandet är vant. Publiken bjuds på många skratt och en del överraskningar. Ove Stenvall har hela biosalongen som scen, något som gör att det hela känns ännu närmare. För ingen kan undgå att se att skådespelarna verkligen gillar det de gör. De agerar med både närvaro och värme.

- Ja, lite nervös var jag allt i går, men jag tycker att det här går riktigt bra, säger Ove Stenvall i pausen.

Veteran
Han är en av veteranerna i Stjärnteatergruppen och tycker att skådespeleri är riktigt roligt.

- Det är kul när vi själva får hitta på vad vi ska spela, säger Ove.

Åsa Jonsson berättar att de har övat mycket inför kvällens föreställning och än så länge tycker hon att det går bra.

- Jag har varit med i fem år, så lite vana har man fått, säger hon.

Anders Lundberg gör flera olika roller både som varg, Markoolio och Pettsson, men eftersom också han varit med i alla år är det inte längre särskilt nervöst att stå på scenen.

- Allt är bara roligt! säger Anders och ler stort.

På tisdagskvällen gav Stjärnteatern också en VIP-föreställning till speciellt inbjudna funktionsnedsatta personer i Norrbotten och Västerbotten, med efterföljande mingel med skådespelarna.

Grinchen (Ove Stenvall) gillar inte alls julen och gör sitt bästa för att ställa till oreda för Tomtexpressen.
Grinchen (Ove Stenvall) gillar inte alls julen och gör sitt bästa för att ställa till oreda för Tomtexpressen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om