Samiska folkets dag firades i Arvidsjaur

Med tårta, sång och filmvisning uppmärksammades på fredagen den 6 februari det samiska folkets dag i Arvidsjaur.

Kristoffer Westerberg sålde biljetter till dagbioföreställningen Jojk.

Kristoffer Westerberg sålde biljetter till dagbioföreställningen Jojk.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2015-02-06 15:33

Den samiska nationaldagen har firats sedan 1993. Susanne Stenberg, samisk koordinator på Arvidsjaurs kommun, säger att nationaldag egentligen inte är det rätta namnet:

– Det samiska folkets dag eller samefolkets dag är bättre. Det finns inte någon samisk nation och det är hela Sápmi som firar idag, det vill säga samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Flaggan hissad

Utanför kommunhuset var den samiska flaggan hissad dagen till ära och i Medborgarhuset samlades ett fyrtiotal personer, såväl samer som icke-samer, för att delta i firandet.

Susanne Stenberg berättade kort för dem om bakgrunden till samiska folkets dag, det allra första samiska landsmötet den 6 februari 1917 i Trondheim.

Kommunalrådet Lotta Åman (S) höll ett kort tal i vilket hon berättade att Arvidsjaur sedan 2010 är en samisk förvaltningskommun.

– Det innebär att vi ska värna om minoriteter och minoritetsspråk och här uppe är det speciellt det samiska språket. Vi värnar om mångfald och vi värnar om det vi har tillsammans. En sak som vi ska vara väldigt stolta över är vår Lappstad, det är den största bevarande kyrkbyn och den ska vi vara väldigt rädd om.

Efter talet sjöngs samiska folkets sång och sedan handlade det om jojk i form av Maj Lis Skaltjes film Joigan, som betyder jojk. Firandet avslutades med samkväm med kaffe och tårta.

Det samiska folkets dag uppmärksammades även i skolor och på äldreboenden. Stortorgets förskola hade under dagen olika aktiviteter kring samiska folkets dag och på Ringelsta ordnades samkväm dagen till ära.

Fakta Samiska folkets dag

1992 beslutade Samerådet att den 6 februari ska vara en gemensam samisk dag för alla samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Första gången samiska folkets dag firades var 1993.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!