Fågelskådarna Stefan Holmberg och Anders Gustafsson åkte på måndagen ut för att spana efter en råka som varit synlig i utkanten av samhället. Bara den är en ovanlig syn i Arvidsjaur men att de skulle ha sån flax och råka få syn på svartkråka var mer oväntat.
- Det slår nästan slint i skallen, man tror inte sina egna ögon. Det var tur att vi var två som såg fågeln, säger Anders Gustafsson.
Stefan Holmberg blev inte mindre glad över observationen:
Som en korp
- Svartkråka har observerats vid kusten vid något enstaka tillfälle, men aldrig tidigare i lappmarken vad jag vet, säger han.Anders Gustafsson berättar att svartkråkan var alldeles svart, som en korp men mycket mindre och den kraxade som en kråka.
Enligt Wikipedia är svartkråkan (corvus corone corone) en egen art. Dess släkting gråkråkan (crovus corone cornix) är betydligt mer vanlig i våra trakter. De senaste tio åren har observationerna av svartkråka ökat i Sverige. Det är dock oklart om det beror på att arten breder ut sig eller att fågelskådarna har större kunskap. Det händer att individer från respektive art parar sig med hybridavkomma som resultat.
Nöjd med årets vår
I april förra året observerades svartkråka i Öjebyn och Bälinge i Norrbottens kustland. Förutom måndagens observation i Arvidsjaur har i år ingen svartkråka rapporterats norr om Dalarna.Stefan Holmberg är nöjd med årets vår ur fågelskådarperspektiv. Samma dag som han och Anders Gustafsson fick syn på svartkråkan lyckades han till exempel göra en intressant observation i Glommersträsk.
- På en pinne i träsket satt en pilgrimsfalk. Jag blev både överraskad och glad när den visade sig, säger Holmberg.