Socialdemokraterna i Arvidsjaur vill öka intresset för vård- och omsorgsprogrammet och säkra kompetensförsörjningen av utbildade undersköterskor. Nu föreslår de att eleverna ska garanteras jobb inom kommunens verksamhet när de är färdigutbildade.
– Arvidsjaurs kommun har svårigheter med kompetensförsörjningen av utbildade undersköterskor inom äldreomsorgen. Verksamheten är i stort behov av utbildad personal för en väl fungerande verksamhet, säger Marcus Lundberg (S).
Han lämnade in motionen under tisdagens kommunfullmäktige. Den skickades till kommunstyrelsen för beredning.
Rektor Lars-Håkan Andersson tycker att det är ett klokt förslag. Även han säger att behovet är stort, men på två år har inga elever läst programmet.
– Vårdutbildningen har av någon konstig anledning inte varit populär, men många hamnar ändå i det arbetet. Det här är ett sätt att lobba för att de på en gång ska utbilda sig inom vården för då blir deras löneutveckling bättre. Vi rektorer i gymnasieskolan har lyft frågan tidigare till politiken, säger han.
I dagsläget finns inga vårdlärare på skolan. Enligt rektorn behövs en omstart av programmet vilket skulle kräva miljoner.
– Vi har inte ekonomi att starta med ett fåtal elever. Vi behöver 8–10 elever tre år i rad, då skulle vi kunna hitta någon slags lönsamhet. Vi skulle behöva hjälp med pengar i några år för att finansiera personal, det skulle kosta 1,2–1,3 miljoner att ha personal första året, säger han.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristina Taimi (S) säger att det är problematiskt att programmet inte haft några elever de senaste åren med tanke på behovet.
Som vi tidigare skrivit ska skolan i Arvidsjaur spara nio miljoner de närmaste tre åren. Enligt rektorn skulle det krävas miljoner för en nystart eftersom det inte finns vårdlärare i dag.
Hur ska man finansiera det?
– Det är det som ska utredas. Vi vill att en utredning tillsätts. Man kan söka programmet och så länge vi inte har lagt ner det måste vi kunna köra i gång det igen. Det här är ett sista försök från vår sida att skaka i gång det här för man får inte ha nollintag i för många år heller, säger Kristina Taimi.