Robin vill få Arvidsjaurs ungdomar att engagera sig

Robin Enander, 17 år, vill öka det politiska engagemanget bland de unga i Arvidsjaur.- På sikt leder ökat engagemang till att det blir fler yngre bland våra förtroendevalda och en demokratisk förankring av de politiska besluten, säger han.

Robin Enander, 17 år, har initierat en kampanj för ökat politiskt engagemang och ett högt valdeltagande bland unga i Arvidsjaur. "På sikt kan det leda till att det blir fler yngre bland de förtroendevalda", säger han.

Robin Enander, 17 år, har initierat en kampanj för ökat politiskt engagemang och ett högt valdeltagande bland unga i Arvidsjaur. "På sikt kan det leda till att det blir fler yngre bland de förtroendevalda", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR2010-04-17 06:00
Nyheter i Norr berättade i går om att en enkätundersökning visar att hälften av Arvidsjaursborna i åldern 13-25 år inte vet hur de ska påverka sin kommun.
- Jag är inte förvånad. Politik kan framstå som ogästvänlig, säger Robin Enander.
Han vill öka ungdomarnas politiska engagemang. Hans projektarbete i skolan blir därför en kampanj vars huvudsyfte är att främja en politisk diskussion och ett aktivt valdeltagande bland de unga i Arvidsjaur. Om en månad arrangerar han därför en politisk debatt för gymnasieskolans elever.
- Jag funderar också på att ordna en valvaka på valkvällen och spånar på en del olika sätt att öka engagemanget inför valet.
"Vänt de unga ryggen"
Men det är inte enbart på ungdomarna det hänger. De äldre också måste låta de unga få komma till tals. Och där kan det bli bättre, säger Robin Enander.
- Ungdomarnas engagemang har minskat, jag tror att det är på grund av att politiken har vänt de unga ryggen. Det finns en stor vilja bland de unga att engagera sig och påverka, men de ryggar tillbaka på grund av att partipolitiken framstår så otillgänglig.
Tillgängliga politiker
Han säger att politikerna har ett stort ansvar för att ge plats för de unga.
- Det ligger på politikernas ansvar att säkra långsiktigheten i demokratin och vidga medborgarinflytandet. Inflytandet är stommen i det demokratiska systemet.
Politikerna måste också vara tillgängliga för de unga:
- Många vill träffa politikerna, därför är det viktigt att de är synliga, att man har ett ansikte. Det är jätteviktigt med en nära kontakt mellan medborgare och folkvalda.
Enligt Robin Enander kan det vara en överlevnadsfråga för kommunen att ge plats de ungas engagemang:
- Om vi unga får möjlighet till inflytande kommer nog fler av oss att vilja bo kvar i Arvidsjaur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!