Restaurang- kök renoverat för 1,5 miljoner

OMBYGGNATION. Peter Byrne, restaurangchef på Kraja, anser sig numer förfoga över Norrbottens bästa kök.Köket har renoverats för 1,5 miljoner, och står nu klart att tas i bruk.

Arvidsjaur2005-11-28 00:00
Det gamla köket på Kraja var tungt att jobba i.

Det var inte anpassat för den stora kapacitet som krävs under högsäsongen - vintern.

I genomsnitt trehundra luncher per dag serverades under förra biltestsäsongen, och det var inte alltid enkelt för kökspersonalen.

- Vi trampade nästan på varandra, och var tvungna att anpassa maträtterna efter köksutrustningen, berättar Peter Byrne.

Totalrenoverat

Men nu är allt totalrenoverat. Från golv till tak. Ja, till och med under golvet.

- Vi har bytt ut hela avloppet, och nu har vi överdimensionerat det, för att underlätta en framtida utbyggnad, säger Peter Byrne.

Det nya köket är flexibelt, med öppna ytor och flyttbar inredning.

Inga skåp

- Här finns inga skåp och lådor. I ett kök ska man kunna se allt och det ska vara lätt att hålla rent, menar Peter Byrne. Nu spelar det ingen roll om det är en eller fyra kockar som ska jobba samtidigt, allt är lättillgängligt och det finns utrymme.

Köket är också anpassat för att underlätta för frukostpersonalen, som har en egen avdelning.

- Jag har all respekt för frukostpersonalen, de gör det tyngsta jobbet här, säger Peter Byrne. För till skillnad från andra restauranger, där gästerna kommer utspridda under en längre tid, så kommer alla våra 160 frukostgäster samtidigt.

Ingen utökning

För lunchserveringen finns i dagsläget ingen strävan att utöka verksamheten under biltestsäsong. Det finns helt enkelt inte utrymme för fler gäster.

- Restaurangen klarar inte mer, konstaterar Peter Byrne.

När det gäller middagar, kommer det att finnas möjlighet att beställa alltifrån en enkel pasta till en exklusiv middag med björnkött.

- Vi kommer att ha en italiensk meny, med allt från pasta till oxfile, berättar Peter Byrne. Och vi kommer att ha middagar med femstjärnig standard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om