Renskötsel över gränsen klar

En ny renbeteskonvention som gäller den gränsöverskridande renskötseln mellan Norge och Sverige är nu färdigförhandlad.- Konventionen ska nu ut på remiss och vi räknar med att den kan vara klar att tas i bruk tidigast hösten 2010, säger Anders Blom, förbundsdirektör för Svenska Samernas Riksförbund.

ARVIDSJAUR2009-02-27 06:00
Bakgrunden till förhandlingarna har varit att 1972 års renbeteskonvention upphörde att gälla 2005 och att den behöver ersättas med en ny konvention.
- Konventionen innebär många saker, men de två stora är de områdesprotokoll som finns för varje sameby och att man inför vissa överprövningsmöjligheter, förklarar SSR:s förbundsdirektör Anders Blom.
Två myndigheter
Två gemensamma myndigheter föreslås inrättas. En förvaltningsmyndighet, svensk-norska renbetesnämnden och ett överprövningsorgan, svensk-norska överprövningsnämnden.
- Från SSR:s sida kommer vi nu att titta på konventionstexterna. Varje sameby får själva lämna in en remiss om hur konventionen påverkar deras områden, säger Blom.
Konventionen kommer inte att träda i kraft förrän den har ratificerats av de båda länderna, vilket innebär att Sveriges riksdag och Norges storting ska ta ställning. Konventionen ska sedan gälla i 30 år, med förlängning i 10 år om den inte sägs upp.
Mycket kritik har under året riktats mot förhandlingsarbetet. Bland annat från samebyarna Talma och Saarivuoma som anser sig förlorat stora renbetesområden genom tidigare konventioner. Renägarna på norsk sida har inte heller varit nöjda med de områden som de tilldelats på svensk sida.
Minister nöjd
Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger i ett pressmeddelande att han är nöjd med att förhandlingsgruppen har kunnat komma fram till ett konstruktivt resultat som ger ett bra utfall för ländernas gemensamma intressen och för de svenska samernas renskötsel.
FAKTA Renbeteskonventionen
Konventionen innehåller 34 artiklar med huvudbestämmelser för renskötseln över riksgränsen. Till konventionen finns också två bilagor som i detalj, med skrivningar och kartor, reglerar vilka områden som får användas för renbete. Det gäller 24 områden i Norge för svenskt renbete och 16 områden i Sverige för norskt renbete, samt två gemensamma områden vid riksgränsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om