Norrliden minings planer på att bryta guld, zink och koppar utanför Glommersträsk har mött hårt motstånd under flera år och renskötarna har övertygat länsstyrelsen i Norrbotten att stoppa etableringen som hotar deras försörjning.
Nu har bolaget återupptagit dialogen med samebyn med förhoppning att förena verksamheterna och undvika oacceptabla ingrepp i rennäringen.
– Vi har försökt att hitta olika former för samexistens så att både gruvindustrin och samebyn kan känna sig tillfreds med en potentiell gruvutveckling, säger Per Storm, vd på Kopparberg mineral och ordförande i intressebolaget Norrliden mining.
Samebyn skeptisk
Enligt honom tittar de på olika alternativ för att få till stånd en gruvetablering men exakt vad det är vill inte Per Storm gå in på.
– Vi har haft en första sittning och fått ett antal synpunkter. Nu ska vi se hur vi på bästa sätt kan hantera synpunkterna som samebyn hade.
Mikael Jonsson, ordförande i Mausjaur sameby, står fortfarande fast vid att en gruva skulle förstöra ett viktigt kärnområde för både sommar- och höstbete.
– De tror att de kommer att hitta nya lösningar för att det ska gå att bedriva renskötsel men jag tror inte att vi kommer fram till något bättre än att det inte blir en gruva, säger han.
Vilande handläggning
Om bolaget inte kan samsas med samebyn ser Per Storm ingen annan utväg än att låta regeringen pröva ansökan om bearbetningskoncession.
– Då måste någon till syvende och sist döma det här. Men vi försöker så långt som möjligt komma till en lösning där vi kan hantera det inom ramen för bägge näringarna. Det är inte eftersträvansvärt att gå till regeringen, säger han.
Det är oklart om Bergsstaten, som hanterar minerallagsfrågor, kommer att tillåta en regeringsprövning. Eftersom Norrliden mining hänvisar till förnyad dialog har beslutsorganet lagt handläggningen av Evafyndigheten på is.
– Vi väntar på vad de kommer med. Efter det fattar vi beslut eller så blir det någon ny remiss till länsstyrelsen, säger Stefan Tuoma, gruvingenjör på Bergstaten.
Har ni någon uppfattning än i frågan?
– Vi säger ingenting under pågående ärende.