Renskötare rasar mot tågtester

Tågtestbanan mellan Jörn och Arvidsjaur skulle skära av Mausjaur sameby i två delar. Om planerna blir verklighet kommer Mikael Jonsson sluta med renskötseln."Vi är jätteoroliga", säger han.

Oron är att tågtestbanan förstör den fria strövningen.

Oron är att tågtestbanan förstör den fria strövningen.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR2015-03-31 05:00

PT har berättat om planerna att öppna den 7,5 mil långa tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn för tester av nya tågmodeller. En förstudie är genomförd och bolaget Rail Test Nordic arbetar med förhoppningen att starta verksamheten 2018.

För att undvika att djur blir påkörda måste banan stängslas in. Mausjaur sameby har varit på ett antal möten med projektledarna och oron bland renskötarna är stor.

– Vi kan inte använda våra betesmarker om stängslet skär samebyn i två delar. Renarna kan inte ta sig över, säger samebyns ordförande Mikael Jonsson.

Slutar med renskötsel

Rail test nordic vill lösa problemet med broar där renarna kan passera.

– Dom har pratat om viltviadukter men det tror jag inte på, säger Mikael Jonsson

Det är från byn Hålberg och österut mot Jörn som renens fria vandring mellan norr och söder stoppas. Enligt Mikael Jonsson kommer 25 till 30 procent av samebyns samtliga höst- och vinterbete att bli oanvändbart. Flyttleder där renar strövat i flera hundra år upphör att existera.

– Det kommer bli jättekonsekvenser för de stackarna som ska fortsätta med renskötseln, säger han.

Hur ser du på din framtid?

– Blir det en testbana så kommer jag att sluta med renskötseln. Jag ser ingen möjlighet att fortsätta.

Renpåkörningar

Mikael Jonsson är 50 år och har varit aktiv renskötare sedan 1980-talet. Han minns flyttningarna med renens liv som insats innan tvärbanan upphörde den 27 maj 1990.

– Vi hade massor med renpåkörningar. Då fanns inget stängsel, säger han.

Mausjaur sameby

Mausjaur är en av tre skogssamebyar i Arvidsjaurs kommun. Befolkningen tillhör språkhistoriskt den umesamiska språkgruppen och har varit en skogssamisk befolkning mycket länge. Samebyn har sina åretruntmarker i Arvidsjaurs kommun och sina vinterbetesmarker i Skellefteå och Norsjö kommuner. Samebyn får ha högst 3500 djur i vinterhjorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om