Rennäringen skapar sysselsättning i Arvidsjaur och sedan 1992 är Renomera en av aktörerna i branschen.
Företaget, som till för ett år sedan hette Arvidsjaur Renslakt, startade med ett mobilt slakteri. Ett par år senare byggdes styckningsanläggningen på Larstorp i Arvidsjaur. Under årens lopp har företaget där investerat i bland annat en permanent slakterianläggning och nya och större frysrum.
Nya styckbord
- Och nu har vi investerat i ny styckutrustning och nya styckbord. En investering som innebär ökad produktivitet. Vi har därmed ett fint slakteri och en fin styckanläggning, säger Assar Marklund, som sedan en månad tillbaka är ny vd för Renomera.Renomera AB har i år också fått fler ägare. Företaget startades av fyra samebyar, de tre Arvidsjaurssamebyarna Östra Kikkejaur, Västra Kikkejaur och Mausjaur samt Udtja i Jokkmokk.
- Nu har ytterligare tre samebyar gått in i företaget. Det är tre samebyar i Gällivare, Baste, Girjas och Gällivare skogs. Att det blir fler ägare kommer att stärka Renomera. Och det är unikt i Sverige att sju samebyar tillsammans äger ett slakteri, säger Assar Marklund.
Växande volymer
Som en direkt följd av att ägargruppen utökats kommer slaktvolymerna att växa.- Tidigare har vi slaktat runt 10000 renar per år. I och med detta får vi en volymökning, jag tror att det kommer att bli mot omkring 15 000 renar. Och att vi får större volymer är bra, i och med det trycker vi ned de fasta kostnaderna.
Renomera inte bara slaktar ren. En stor del av verksamheten handlar också om förädling. Det blir fileer, skav, souvas och annat av renkropparna. En del av renköttet torkas, annat röks eller gravas.
- Vi förädlar mycket och vår gårdsbutik har en bra omsättning.
Hösten hektisk tid
I och med att det blir höst stundar en hektisk tid vid Renomera. Nu inleds slaktsäsongen och personalstyrkan vid företaget mer än flerdubblas.- Vi kommer att vara kanske tjugotre personer här på Renomera till årsskiftet, när vi har vår topp. Sedan kommer det att plana ut, efter mars är vi kanske sammanlagt fem personer här igen.
De flesta av Renomeras säsongsanställda återkommer år efter år. Många av dem kombinerar slakteriarbetet på vinterhalvåret med arbete på järnväg under sommarhalvåret.
I våras var det livlig debatt kring regeringens förslag om visstidsanställningar, regler som när de träder i kraft vid halvårsskiftet 2007 bland annat innebär att säsongsanställningar försvinner som anställningsform.
Krångligare regler
Assar Marklund konstaterar att de nya reglerna, när de träder i kraft, egentligen inte kommer att innebära några större förändringar för Renomera.- Antagligen kommer vi då att tillsvidareanställa personalen på hösten och senare säga upp på grund av arbetsbrist. Det blir krångligare för företaget jämfört med om vi kunnat ha personalen anställd bara till ett visst datum, för de anställda blir det ingen större skillnad. De vet verkligheten, de vet att i slutet av februari börjar slakten vara över.
Framtiden för Renomera, hur ser den ut?
- Med sju samebyar som ägare och med de investeringar som har gjorts så ser den ljus ut, och vi kommer att fortsätta vidareutveckla företaget och våra produkter, säger Assar Marklund.