Regionen ser bassängen som extern verksamhet

Patienter som tidigare kunnat nyttja varmvattenbassängen via högkostnadsskyddet har inte längre möjligheten att göra detta i Arvidsjaur. "Det känns som om man vänder ryggen mot inlandet faktiskt", säger kommunchef Ulf Starefeldt.

Besviken på regionen. "Vi är måna om våra medborgare, helt klart, men det finns andra samhällsfunktioner som ska ta ansvar för sin verksamhet. Region Norrbotten finns ju till för att se till den här delen, men tyvärr ser det ut som det gör just nu och det är så trist", säger kommunchef Ulf Starefeldt, gällande regionens hantering av varmvattenbassängen.

Besviken på regionen. "Vi är måna om våra medborgare, helt klart, men det finns andra samhällsfunktioner som ska ta ansvar för sin verksamhet. Region Norrbotten finns ju till för att se till den här delen, men tyvärr ser det ut som det gör just nu och det är så trist", säger kommunchef Ulf Starefeldt, gällande regionens hantering av varmvattenbassängen.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-10-26 22:00

Har regionen ändrat möjligheten för sina patienter att nyttja bassängen? En till synes enkel fråga, men att få ett tydligt svar visar sig vara svårt.

Inledningsvis kontaktar Nyheter i Norr Anneli Granberg, verksamhetsdirektör Region Norrbotten. Hon hänvisar till hälsocentralens verksamhetschef Peter Öhman samt Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef för Piteå Älvdal. Nyheter i Norr ringer först upp Öhman.

– Det är ingen som har hindrat dem från att bada. Vi remitterar ingen till varmvattenbassängen på grund av att det är en extern verksamhet. Men kommunen har den ju öppet för den som vill och behöver bada, säger han. I övrigt hänvisar han till Asplund.

Asplund hänvisar å sin sida i ett mejl till Anneli Granberg. Även kommunchef Ulf Starefeldt har nåtts av vad som verkar vara ändrade remitteringar från regionens sida.

– Jag har inte sett det på papper men det är ett rykte jag har hört. Tydligen har man uppmanat sina läkare att inte remittera till extern bassäng, säger han.

Starefeldt tycker att regionens agerande är ett svek mot inlandet, även patienter här har behov av den sortens rehabilitering.

– Det borde väl inte vara skillnad på kustbo och inlandsbo? Det borde väl inte vara någon skillnad om man använder en bassäng som region Norrbotten äger eller en extern? Effekten är ju densamma.

I kommunens avtal med regionen finns tider inskrivna då bassängen står bara till regionens förfogande.

– Om vi då ser att nej, de kommer inte remittera och så använder vi regionens tid, då innebär det ju att vi gör ett avtalsbrott. Så vi kommer fortsätta ha den tiden öppen för Region Norrbotten, för att uppfylla vår del i avtalet.

I avtalet står också att det ska ske en utvärdering, men kommunchefen menar att en sådan är meningslös som det ser ut nu. Eftersom ingen remitteras, finns ingen att göra uppföljning på och då kan man enkelt komma fram till att bassängen inte har någon betydelse.

– Jag tycker att de sviker oss. Om det här var avsikten från början, att vi gör det här under den här tiden och sedan är det över: säg det då. Jag trodde vi kunde ha en öppen och ärlig dialog, hur går vi vidare och uppfyller våra medborgares behov på bästa sätt. Jag tycker det här känns så tråkigt.

Vattenbassängen

Vid årsskiftet köpte kommunen från regionen fastigheten där hälsocentral och varmvattenbassäng ligger.

I februari stängdes bassängen utan förvarning. Regionen påstod först att den var trasig. När det framkom att så inte var fallet ändrades anledningen till att avtal med nuvarande ägare saknas.

Sedan februari har kommunen jobbat för att få fram ett avtal med regionen, men det har gått mycket långsamt. Inte förrän i augusti blev samverkansavtalet klart.

Regionen lämnar ett bidrag till kommunen på 150 000 kr årligen till och med 2019 för att hålla öppet bassängen.

Våren 2019 ska regionen göra en utvärdering av behovet av rehabilitering i varmvattenbassäng.

Nyligen har det framkommit att regionen inte längre avser hänvisa patienter till bassängen, då den ses som extern. Patienter som tidigare kunnat nyttja bassängen i samband med högkostnadsskyddet kan inte göra det längre. Kommunen ställer sig frågande till hur regionen ska kunna göra en utvärdering av patienters behov av bassängträning, då de ej rekommendera patienter att använda den på recept.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!