Regeringsnej till samverkansprojekt i inlandskommuner

AVSLAG. Det blir inget stöd från regeringen till samverkansprojektet mellan Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele och Malå. I torsdags sa regeringen nej till de fyra kommunernas ansökan om 2,7 miljoner kronor till projektet.- Det finns inga medel avsatta för detta, säger Eva Eklund, handläggare på näringsdepartementet.

Arvidsjaur2006-11-23 00:00
Samverkan har blivit ett nyckelord för de fyra inlandskommunerna. Det handlar om att arbeta tillsammans för att få en kostnadseffektiv verksamhet för att klara av att ge skola, omsorg och annan service med hög nivå till invånarna.

Samverkan har pågått under flera år, och nu är det tänkt att samverkan ska fördjupas. Närmast ligger en gemensam telefonilösning, på vilken det redan arbetas för fullt.

De fyra kommunerna vill hitta fler samverkansmöjligheter och skickade därför i våras in en ansökan om 2,7 miljoner kronor till ett gemensamt projekt, Samsa. Under två år skulle en fristående, neutral resursperson ta fram ett antal konkreta förslag på områden där samverkan skulle innebära vinster för alla fyra kommuner. Utbildning, konferenser och andra kompetensåtgärder ingick också i det tänkta projektet.

Sven-Erik Österberg, kommunminister i Göran Perssons socialdemokratiska regering, uppmanade i våras kommunerna att söka pengar hos regeringen till projektet.

- Vi kommer att ha en positiv inställning till en sådan
ansökan, sa han i samband med ett besök i Arvidsjaur den
11 april i år.

Inte positiv

En ansökan skickades också in till regeringen. Men den nya borgerliga regeringen var alltså inte lika positivt inställd till inlandskommunernas samverkansprojekt, när den i torsdags beslutade att inte vidta någon åtgärd med anledning av ansökan.

Ett beslut som inte var helt oväntat, enligt Bengt-Urban Fransson, s, kommunalråd i
Arjeplog:

- Under sommaren fick vi veta av en regeringstjänsteman att det inte fanns pengar avsatta. Jag tror att ärendet stannade på för låg nivå, tjänstemannanivån, hos den gamla regeringen. Och den nya regeringen har inte satt sig in i vårt ärende. Hade det här ärendet fortfarande legat på Sven-Erik Österbergs bord tror jag att vi skulle ha fått pengar till projektet. Kanske inte allt som vi sökt, men en del i alla fall.

Fortsätter

Regeringsbeslutet stoppar dock inte samverkansarbetet.

- Men det innebär att vi kommer att ha fortsatta problem med att driva samverkan framåt i den takt som vi vill. Vi är fyra kommuner med slimmade organisationer och det innebär att det är tjänstemännen i dessa organisationer som också ska driva samverkan framåt. Det kommer att gå långsammare än om vi hade fått anställa en projektledare och haft operativa medel till utbildning och annat, säger Bengt-Urban Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om