På måndagen lämnade försvarsberedningen över sin slutrapport till försvarsminister Peter Hultqvist (S).
I den föreslås fyra nya förband och en utökad militär verksamhet på en rad orter.
Ett av förslagen från beredningen är att återupprätta regementet i Arvidsjaur som lades ned 2004.
Sedan dess har Arvidsjaur legat under Norrbottens regemente I19 där man utbildat Arméns jägarbataljon.
Överstelöjtnant Mathias Holmqvist, som är chef för Arméns jägarbataljon, är positiv till förslaget från försvarsberedningen.
– Det är riktigt glädjande, skulle jag säga. Framför allt att beredningen och politikerna ser möjligheter med att maxutnyttja kapaciteten i Arvidsjaur. Det tycker vi är roligt, vilket vi kämpat för i många år, egentligen sedan nedläggningen.
Blir förslaget verklighet skulle det betyda mycket för försvaret i Arvidsjaur som nu har 75 officerare.
– Om det skulle bli som försvarsberedningen föreslår pratar vi kanske om en fördubbling av antal officerare, enkelt uttryckt.
Vilka förutsättningar finns det att återupprätta ett regemente?
– Förutsättningar finns, och det är här och nu. Vi har övningsfält, miljötillstånd och infrastruktur i övrigt med logement och förråd. Allt finns klart och enkelt uttryckt är det bara att byta namn på stället. Det är ju det som är fördelen med Arvidsjaur. Det är egentligen bara antal officerare som vi behöver jobba upp.
Mathias Holmqvist ser inte heller några hinder med att kunna anställa fler officerare.
– Det är en bristvara på andra ställen i Försvarsmakten, och därför finns det möjligheter för oss att anställa fler. Grundutbildningsvolymerna har också ökat. Från de 40 som ryckte ut i fjol har vi ökat upp till 126 som ryckte ut i år. Det är en process som pågått under flera år, och vi är på god väg. Vi har inga rekryteringsproblem på varken soldater eller officerare.
Inom kort kommer regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att analysera förslagen för att se hur de kan genomföras.
Försvarsmaktens underlag kommer sedan att vara till grund för den kommande försvarspropositionen under våren 2020.
I nuläget finns bland annat Arbetsförmedlingen på militäranläggningen i Arvidsjaur och blir förslaget verklighet vill Försvarsmakten hitta en lösning.
– Vi lever ju i symbios då det har att göra med arbetstillfällen för anhöriga som är viktigt för att vi ska kunna växa. Det kommer vara en ordnad process.