Rätt sorts hjälp vid drogbekämpning

droger. I drygt ett års tid har bekämpning av droganvändande stått högt på dagordningen i Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Kommunerna har deltagit i projektet Mobilisering mot droger som modellkommuner. På torsdagen hölls avslutningsseminarium i Arvidsjaur för socialtjänstemän och politiker.

Arvidsjaur2006-03-18 00:00
Under 2004 och 2005 har Botkyrka, Karlstad, Örebro och Älvsbyn fått stöd från det statliga projektet "Mobilisering mot narkotika" för att utveckla narkomanvården.

Älvsbyns kommun var dock aningen för liten men med hjälp av Arvidsjaurs- och Arjeplogs kommuner har projektet kunnat genomföras.

- Vi har haft stort utbyte av projektet. Bland annat har vi på kort tid kunnat delta i utbildningar som annars hade tagit oss minst tio år att få, säger Ann-Sofie Levander, socialchef i Arvidsjaur.

Projektet utvärderas

Personalen har genom en amerikansk intervjumetod, Addiction severity index (ASI), lärt sig nya och effektiva metoder för att kartlägga missbrukare. Deltagande i projektet har också inneburit att kommunerna bättre kan erbjuda rätt sorts hjälp.

- Arvidsjaur har färre tunga narkotikamissbrukare än såväl Älvsbyn som Arjeplog men det fanns ändå fler än vad vi trodde på förhand, säger Levander.

På torsdagen hölls ett seminarium i hotell Laponia, Arvidsjaur, där projektet utvärderades. Medverkande var socialtjänstemän från de tre kommunerna, ledamöter från respektive kommuns socialnämnd och särskilt inbjudna föreläsare.

- Projektet har varit mycket givande och kommer helt säkert att resultera i en bra och enhetlig behandlingsmodell i våra kommuner, säger Stefan Sundström, ordförande för socialnämnden i Älvsbyn.

Metod som fungerar

På temat hur en framtida missbruksenhet i länet kan gestaltas talade Ylva Myhlenbock, Göteborgs universitet. Harald Segerstedt, Norrbottens läns landsting, Agneta Byden, Kommunförbundet och landstingsrådet Agneta Granström tog upp samverkan mellan landsting och kommunerna medan Jonas Sundqvist områdeschef vid avdelningen för missbruk/psyiatri i Älvsbyns kommun berättade om vårdkedjan.

Anellie Jäderland berättade om hur intervjumetoden ASI har införts i Jönköping. Christer Engström, institutionen för psykologi vid Umeå universitet, informerade om erfarenheter av intervjumetoden som gjorts vid utvecklings- och fältforskningsenheten vid socialtjänsten i Umeå.

- Vi har använt metoden i tio års tid bland alkoholmissbrukare och narkomaner och vet att den fungerar, säger Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om