Det var vid 15-tiden i lördags som två personbilar krockade i centrala Arvidsjaur. Sex personer var inblandade: en person i en bil och fem personer i den andra bilen. Kvinnan som körde ensam i den ena bilen klagade på domningar i benen, och räddningsledaren Martin Nilsson bedömde situationen så allvarlig att det fanns risk för förlamning. När larmet kom från SOS fick han veta att det inte fanns någon ambulans tillgänglig i Arvidsjaur.
- Den enda bemannade ambulansen i Arvidsjaur under helgen var på väg till Sunderby sjukhus med personen som var inblandad i den första olyckan. Där står man.
Helikopter
Efter att ha stabiliserat nacken och placerat personen på en så kallad spineboard, tog Nilsson beslutet att hämta den andra ambulansbilen från vårdcentralen. Man möttes senare upp av en helikopter som förde kvinnan mot kusten för vidare vård.
- Jag har kört ambulans tidigare, och vi hade ju ingen annan bil att transportera en svårt skadad person i. Det är inte lämpligt att lasta in någon i brandbilen precis.
Han är frustrerad och kräver att landstingsledningen ska ta sitt ansvar.
- Det bara måste finnas resurser så att man kan kalla ut ambulanspersonal vid ett sådant här tillfälle.
I en artikel som skrevs i maj i samband med att en person fått vänta en timma utomhus på ambulans efter en bilolycka, uttalade sig Stig Holmberg som är länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten. Han menade att det här är verkligheten, hur tufft det än kan tyckas vara.
- Vi kan inte ha hela Norrland bemannat med flera ambulanser dygnet runt, det finns inte resurser till det, helt enkelt, sa han. Det är inte ovanligt att man kan få vänta på hjälp.
Länschefen för primärvården i Norrbotten, Anna-Greta Brodin, berättar att personen med högst medicinsk kunskap i tjänst på en vårdcentral har befogenhet att beordra ut extra personal vid katastroftillfällen, det vill säga när tillgängliga resurser inte är tillräckliga för situationen.
- Det var väldigt fint gjort av räddningsledaren att ta ett sådant beslut när den andra ambulansen var borta, men det är inget som kan krävas av räddningstjänsten egentligen, säger hon. Man hade kunnat skicka ut medicinskt kunnig personal med taxi från vårdcentralen för en första bedömning av tillståndet, och sedan tagit nytt beslut om vad som skulle göras på plats.