- Vi hade ungefär en mil kvar när jag sa, att är vi inte framme snart så vänder jag om och kör tillbaka, berättar Jan-Erik Sandberg.
"Håla"
Men de kom fram och det blev möte med ABF:s ordförande på hotell Laponia. Bara tre personer uppehöll sig i restaurangen. Dagen därpå besökte de Arjeplog och Loholm.- Då insåg vi vilken håla vi hade hamnat i. Min heder sa ändå att hade jag fått jobbet måste jag ta det, men bara ett år - på sin höjd. Sedan skulle vi flytta tillbaka.
Så blev det också. Makarna Sandberg återvände till Jämtland, men det tog mer än ett år. Betydligt mer.
Fina fiskevatten
Jan-Erik upptäckte vilka fina fiskevatten som fanns och framför allt fascinerades han av de trevliga människorna.- Jag minns till exempel att folk körde skoter från Vuonatjviken till Stenudden för att närvara vid studiecirklar. Fantastiskt!
Allt eftersom halkade han mer och mer in på politiken. Blev invald i skolnämnden och fick vara med när Arvidsjaurs kommun kämpade för att starta gymnasieskola i egen regi.
1976 blev han socialdemokratiskt kommunalråd - en tjänst han hade till valet 1993 då Per Lavander tog över rodret.
- Kommunalrådsjobbet är det roligaste jobb som finns. Jag hade jättekul hela tiden.
Sandberg lämnade kommunalrådsstolen men hade kvar förtroendeuppdrag i Arvidsjaurhem, flygplatsbolaget och Pitedalens Sparbank (Sparbanken Nord).
Cirkeln har slutits
Sedan mars 2005 är Jan-Erik Sandberg styrelseordförande för Inlandsbanan AB. I den egenskapen lovar han att fortsätta kämpa för Arvidsjaur också. Bland annat genom att strida för mer pengar till Inlandsbanan och öppnande av tvärbanan Arvidsjaur-Jörn. Timmertransporter på järnväg har en framtid, säger han och påpekar att gruvnäringen börjar vara het igen.I sommar - när flyttbestyren är överstökade - tänker det forna kommunalrådet återse sina gamla jämtländska favoritvatten.
- Jag flugfiskar gärna i Hårkan som rinner ut i Indalsälven. Ett bra vatten där jag tog mitt personliga harrekord - en fisk på 1,98 kilo.
- Margareta kommer från Frösön och jag är ifrån Lit. Nu bor vi i Östersund, det känns som att cirkeln har slutits, säger Jan-Erik Sandberg.