Oves far var jägmästare vid dåvarande Malmesjaurs revir runt 1915. Åke var son till provinsialläkare Fritjofsson som arbetade vid sjukstugan fram till 1940 då han fick tjänst i Älvsbyn.
Lekkamrater
Fram till åtta års ålder var Ove och Åke lekkamrater och båda kommer väl ihåg lärarinnan fröken Åkerström.Trots att familjerna flyttade åt olika håll har pojkarnas öden haft en osedvanlig förmåga att föra dem samman.Ove Groths familj flyttade till Härnösand 1930.
Yrkesvalet förde honom till Linköping där han blev överläkare och sedermera professor. Åke Fritjofsson blev också läkare.
Han gick sin specialistutbildning vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, hamnade sedan i Örebro och slutligen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där han fick sin professur.
- Vi var väl båda lite forskningsbenägna, det måste man vara för att få en professur, säger Ove Groth och får ett nickande bifall av "tvillingbrorsan".
På torsdagen anlände de med flyg till Arvidsjaur. Tillsammans med sina respektive livskamrater Anna-Greta Malmström-Roth och Marie-Louise Vogel ska de företa ett fyra dagar långt besök i Arvidsjaur och Arjeplog.
Guidades
Värd för besöket är vännen, läraren och bygdehistorikern Lennart Öhman som har knåpat ihop ett litet program.På torsdagen guidades sällskapet runt på vårdcentralen av chefen Kristina Norgren. Därefter besöktes Lappstaden och det härbre som familjen Fritjofsson skänkte till samekvinnan Karin Stenberg i samband med att familjen 1940 flyttade till Älvsbyn.
Ett besök på Brittgården - Ove Groths hem under hans åtta första levnadsår - hanns också med under guidning av Britt Tåqvist.
Vid ankomsten till Arvidsjaur och vandrarhemmet Lappugglan togs kvartetten också emot av kulturprofilen Lena Lindgren som passade på att skänka dem var sitt exemplar av hennes nyutgivna bok om kvinnliga profiler i Arvidsjaur.
I dag, fredag, blir det guidning på Silvermuseet i Arjeplog och på lördagen beger sig gruppen till Jäckvik. På söndag kommer "tvillingprofessorerna" att träffa Arvidsjaursläkaren Bengt Rönnbo.
- Åke Fritjofsson var en av de första som bodde i gamla läkarvillan och Rönnbo var den siste som bodde där innan den revs, så det blir nog ett nostalgiskt möte, säger Lennart Öhman.