Inge Andersson i Arvids-jaur är sedan många år tillbaka en välkänd försäljningsprofil av bingolotter.
Andersson är väl medveten om att magin kring det tv-nöje som Loket Olsson drog i gång i början av 90-talet har svalnat och att spelets storhetstid sedan länge är förbi.
- Visst är det så, men samtidigt inbringar bingo-lottoförsäljningen fortfarande nästan sju miljoner kronor varje vecka till för-
eningslivet vilket inte bör underskattas, säger han och medger att den förening han företräder närmast står och faller med just inkomsten från bingolottoförsäljningen.
eningar sålde då sammantaget i genomsnitt cirka
3 000 bingobrickor till varje spelomgång. I dag ser verkligheten helt annorlunda ut.
- Nu är det nog bara vi och Hjärt- och lungföre-ningen som aktivt finns ute och säljer här på orten, berättar Inge Andersson, som fått uppleva en dalande försäljningsvolym under hela 2000-talet.
Han berättar att
Arvidsjaurs IOGT-NTO trots minskningen säljer cirka 170-200 brickor till varje spelomgång.
- Det ger oss en inkomst på över 80 000 kronor om året vilket konkret betyder fortsatt överlevnad för vår lokalförening, fastslår Andersson.
Ändrad speldag från lördag till söndag, förändrad målgrupp av spelare, minskande spelfält med mindre småvinster som följd. Ja, det är några av de orsaker som Inge Andersson tror varit bidragande orsaker till att intresset svalnat och att försäljningsvolymen i dag är en tredjedel sämre än vad det var i slutet av 90-talet.
Kan det till och med vara början till slutet för det anrika bingolottospel som i snart två decennier varit en stor och viktig inkomstkälla för landets föreningsliv?
- Risken finns absolut men jag hoppas verkligen att så inte blir fallet, avslutar han.