- En veckas tester här uppe motsvarar flera år om vi skulle göra detsamma i Stockholm. Det är värt varenda krona, säger Laszlo Szabo, SL Infrateknik.
Premiären skedde för fyra år sedan. Då valde SL Gällivare för att testa ny teknik för avisning av tunnelbanans strömförande skena.
Därefter flyttade SL sina köldtester till Arvidsjaur och Inlandsbanan.
- Här finns ingen trafik vintertid vilket innebär att vi får prova utrusningen utan att behöva ta hänsyn till annan spårbunden trafik. Tågtrafiken är tät i Stockholmsområdet, där får vi bara vara på spåret ett par timmar mitt i natten, berättar Szabo.
Utbildning av personal
Tidigare har SL:s verksamhet i Arvidsjaur inskränkt sig till olika tekniska tester. Den här gången har det hela utökats till att också omfatta utbildning av personal.Ett 20-tal anställda tillbringar en vecka i Arvidsjaur för att lära sig allt om hur man håller spårväxlar och växelkorsningar fria från snö.
Förutom maskinella hjälpmedel omfattar utbildningen teori och praktiska övningar med spade och sopborste. En gammal och säker metod.
- Det är viktigt att hålla borta snön ur växlarna. I södra Sverige blir det snödrev när det väl snöar och då räcker det inte med eluppvärmda växlar. När snön kommer ska personalen veta vad som måste göras och hur, upplyser Christer Lundstedt, instruktör från Banskolan i skånska Ängelholm.
- Det är perfekt här fast vi hade nog väntat oss att det skulle vara mera snö, säger Lundstedt, som vet vad han talar om i det avseendet. Under ett antal år var han anställd vid SJ i Boden - och där brukar det som bekant också falla vit nederbörd.
Laszlo Szabo har inget emot att återvända till kylan i Arvidsjaur.
- Den här verksamheten skulle kunna utvecklas och bli hur stor som helst. Kineserna skickar järnvägsanställda till Tyskland för att vinterutbilda sig. Här är ju förhållandena ännu gynnsammare.