Hon berättar att hon själv tapetserat och att i stort sett alla möblerna är inhandlade i samhällets second hand-affär.
Tjejen som ibland kallas Sveriges roligaste invandrarkvinna, en beteckning som hon för övrigt känner sig ambivalent inför ("vi är ju inte så många invandrartjejer som håller på med komedi"), är redan en välkänd Glommersbo. När hon, denna utåtriktade, charmiga, varma person (det är svårt att låta bli att slösa med superlativerna efter att ha träffat denna intagande människa) går huvudgatan fram på väg till sitt hus och smiter in på Navet för att inhandla ett par vantar och en ny trasmatta, hejar folk till höger och vänster och hejdar henne för att byta några ord.
Trädkramare
- Det kändes magiskt att komma hit, när jag kom till stugan första gången kramade jag trädet på tomten och sade att det hade fått en blatteägare.Att det blev just Glommersträsk är något av en tillfällighet. Hennes önskan och avsikt var att köpa ett hus i Jörn, som hon lärde känna och uppskatta när hon år 1991 som nyanländ asylsökande placerades på flyktingförläggningen där tillsammans med sin då två år gamle son.
Nu lät Zinat sprida ut att hon var intresserad av att köpa hus i samhället, men Jörnsborna kanske inte tog hennes planer på allvar, för det var aldrig någon som hörde av sig.
I stället fick hon veta av bekanta från Skellefteå att det fanns ett lämpligt objekt i Glommersträsk, ett hus som ligger ett stenkast från centrum och ändå en smula avskilt med en vidunderlig utsikt bort mot berget Vithatten. Det var Kjell och Gunnel Jansson som tipsade. Själv var Zinat på turne just då och hade inte möjlighet att komma och titta på kåken, men hon litade på vännerna och slog till utan att ha sett stugan med egna ögon (på banken lär de ha undrat varför en tjej från Rinkeby ville köpa hus i Glommersträsk).
Tvångsäktenskap
- Jag hade ju inte sett min blivande man heller innan vi gifte oss, säger Zinat och syftar på det tvångsäktenskap som föräldrarna arrangerade i Iran då hon bara var 16 år.Hon var inte lycklig i det äktenskapet, men huset i Glommersträsk är hon jättelycklig över. Hon åker hit så ofta hon kan; tyvärr kan hon inte bo här permanent, det tillåter inte jobbet, eller ska vi säga jobben som flitigt turnerande ståuppkomiker, skådespelare, syokonsulent med mera. Hennes yngste son Caspian, ett och ett halvt år, älskar att vara i Glommersträsk. Här har han många fler kompisar än i Blåkulla i Solna, dit Zinat nyligen flyttat från Rinkeby.
- Och nu ska jag ta körkort i Arvidsjaur, så att mina vänner slipper att skjutsa mig! säger Zinat entusiastiskt.
- Det finns bara ett problem och det är att alla människor kommer med hembakade bullar som får mig att gå upp i vikt, skrattar Zinat medan vi äter lunch i Gula villan, Glommersträsks värdshus ("det här är världens bästa restaurang", säger Zinat och berömmer sin landsman Farhad Sahandi, som med framgång driver värdshuset sedan fem år).
Hemligt filmprojekt
- Gommersträsk är ett väldigt levande samhälle jämfört med Jörn, som verkar hålla på att slockna. Här finns en helt annan entreprenörsanda, tycker Kjell Jansson.Zinat råkar försäga sig och berättar om ett ännu så länge hemligt filmprojekt, en kortfilm på 15-30 minuter, som på Zinats inrådan kommer att spelas in i Glommers. Hennes man spelas i filmen av Allan Svensson.
Senast i slutet av september ska Zinat Pirzadeh ha lämnat manus till sin roman "Flickan och vargen", en historia med självbiografiska inslag som Piratförlaget skrev kontrakt på långt innan manus var färdigt. Det är meningen att det ska bli två delar till.
- Jag har fått förskott, som jag använt till att betala kvarskatt, jag är inte så bra på ekonomi.
Hon tänker skaffa en friggeboda, eventuellt två, att ha som skrivarstuga på tomten i Glommers.
Sedan jobbar hon sedan tre år med en musikal som utspelar sig på en flyktingförläggning i Norrland, om vi förstod saken rätt.
Pressat schema
Zinat Pirzadeh har ett pressat tidsschema: hur hinner hon, hur orkar hon, blir hon inte stressad? Hon kan känna sig stressad av att vara ständigt tillgänglig (ytterligare en fördel med Glommers är att mobilen inte har täckning där med hennes abonnemang).- Som iranska håller jag ett högre tempo än vad som är vanligt i Sverige. Sedan är jag en jävel på planering. Och som tur är behöver jag inte så mycket sömn, förklarar Zinat.
<\c>