"Kostartilleriet" nästa för Anette

landslag. Anette Holmqvist, anställd vid Armens jägarbataljon i Arvidsjaur, riktar in sig på att försvara den svenska fanans färger på utländskt territorium. Anette som jobbar i köket har tagits ut till försvarets kocklandslag.

Arvidsjaur2007-05-03 00:00
Jodå, även försvarsmakten håller sig med ett eget kocklandslag -Team Culinar, en uppvisningsgrupp som tar tillvara och utvecklar den militära koktross-traditionen till moderna kulinariska upplevelser.

För den som har gjort militärtjänst innebär ordet koktross måhända inte att det vattnas speciellt mycket i munnen. Men Team Culinar, det är något helt annat än stekta färdigköttbullar och klibbiga makaroner som avnjuts ur en snuskburk.

Nej, här snackar vi professionella kockar som skulle platsa i vilken snobbrestaurang som helst.

En nervös tillställning

Anette Holmqvist fick upp ögonen för Team Culinar i samband med att K4 firade sitt 350-årsjubileum.

- Jag tänkte att det där skulle jag också vilja göra, säger den nyblivna landslagskocken.

Landslagsuttagningen i Karlskrona i slutet av mars blev en nervös tillställning. Anette Holmqvist var en av nio som hade ansökt om att få komma med i laget.

Vid uttagningen gällde det att sno ihop något riktigt läckert som föll sexmannajuryn i smaken.

Några ingredienser var obligatoriska. Förrätten skulle innehålla kyckling, palsternacka, jordärtskocka och ostkräm. I övrigt var det fritt fram att använda andra ingredienser från skafferiet.

Varmrätten skulle innehålla rödspätta, kålrot, ägg och yoghurt medan efterrätten, bakad med jäst eller bakpulver, skulle innehålla jordgubbar, hallon, björnbär och en sås.

- Vi hade tre timmar på oss att göra allt färdigt och jag var jättenervös, säger hon.

Blev medlem

Efter ytterligare några timmars nervös väntan kom så juryns utslag. Anette Holmqvist hälsades välkommen in som medlem i Team Culinar - försvarets kocklandslag.

I mitten på mars bär det iväg till Malmö för träningsläger och sen väntar större uppgifter runt hörnet.

- Jag vet inte så mycket mer än att vi ska vara med och laga mat vid olika tillställningar, bland annat Lidingöloppet, säger Anette.

Hon avslöjar att hon helst av allt skulle vilja åka med landslaget till England och Culinary Olympics.

- Team Culinar är regerande mästare, det vore en dröm att få vara med i ett sånt sammanhang, säger Anette Holmqvist.

Men just nu är det vanlig svensk militärvardag som gäller även för en landslagskock. Anette har fullt upp med att skära sidfläsk till torsdagens ärtsoppa.

En urgammal svensk koktross-tradition av bästa slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om