- De väntar sig nog inte så mycket växtlighet efter en så här avsides väg. Häromdagen stannade en turistande familj från Ukraina och tog massor av bilder, säger Elsa Lindström.
Den lilla röda stugan en liten bit från vägen är inbäddad i prunkande grönska. Buskar, perenner och sommarblommor pryder gården som definitivt tål att visas upp. Och det i ett landskap som är känt för att vara svårodlat.
Blomknoppar brister
Tomten lyser av olika vallmosorter, rosor, stormhatt, riddarsporre, löjtnantshjärtan, lysing, aklejor, förgätmigej, borstnejlikor, liljor, dahlior, pelargoner, ölandstok, lupiner, kransveronika, vit malva, pioner och mycket, mycket mer. Till och med en rhododendron har rotat sig sedan fyra år tillbaka.Buskar av rosentry, syren och korallkornell står vid dikeskanten och tar vid när vårlökar som påskliljor, narcisser och tulpaner har blommat ut. Sedan spricker de övriga blomknopparna ut allt eftersom.
- Blomsterprakten var egentligen som allra störst i månadsskiftet juli/augusti. Nu är ju allt mer eller mindre på tillbakagång. Vi försöker blanda plantorna så att inte alla i samma bänk eller kruka blommar ut samtidigt, säger Elsa Lindström.
Fastigheten tillhörde tidigare hennes föräldrar. Hon blev ägare till gården 1988 och 1995 flyttade paret från Gammelstad till Falkbo. Sedan dess har trädgården utökats lite grann för varje år.
Det är naturligtvis mycket jobb med att hålla igång en sån här trädgård. Redan i maj ställs krukor med frön ut på den inglasade terrassen. Bengt-Åke påpekar skämtsamt att han drar på sig den blå arbetsoverallen i april och tar av sig den i oktober.
Det allra senaste i Falkbo är pilträd, de fungerar jättebra i inlandet, även om haren är besvärlig vintertid.
Trots att det knappast skulle märkas i trädgården tar Elsa Lindström aldrig in några snittblommor för att placera dem i någon dekorativ vas på köksbordet.
- Aldrig, de är vackrare där de står. Kanske möjligtvis om jag får kungligt besök.