- SGU gjorde vissa borrningar där på 1980-talet men lade sedan ned prospekteringarna. Vad vi gör är att vi tar upp det här igen och tittar på vad som finns och om det finns några förutsättningar, säger Folke Söderström, Boden, vd för Mawson Energi AB.
Uranprospekteringen gillas inte alls av boende i området. Övre Långträsks bygdeförening har agerat och bland annat i ett medborgarförslag fått kommunfullmäktige att besluta att politikerna ska få information om uranbrytning.
Inledningsvis handlar det om ett mindre borrprogram.
- Bara cirka 500 meter fördelat på fyra, fem hål. Om vi hittar något intressant kan det kanske bli lite större borrprogram.
Folke Söderström vill dock tona ned provborrningarnas betydelse:
- Vårt jobb är att leta mineraler och nu vill vi se om det finns något av intresse där. Ortsbefolkningen behöver inte oroa sig över huvud taget bara för att vi tittar på vad som finns där. De flesta av uranfyndigheterna i Sverige har ganska låga halter. Och det är fortfarande olagligt att bryta uran i Sverige.
- Långträsket och Västra Kikkejaur ligger båda i närheten och båda är Natura 2000-områden. Över huvud taget ser det väldigt hotfullt ut, i Arvidsjaurs kommun finns det nio undersökningstillstånd beviljade som gäller uran, i Arjeplogs kommun finns trettio, enligt nätverket Nejtilluranbrytning, och Mawson kallar det här området för
"Swedish uranium district".