Protester hjälpte inte – boende läggs ned

Ett fyrtiotal Arvidsjaursbor – unga såväl som gamla – samlades strax före klockan tretton på tisdagen vid kommunhuset för att manifestera mot förslaget att lägga ned vård- och omsorgsboendet Borgargården. Senare på kvällen kom dock beslutet ­ boendet läggs ned.

Iréne Lindström tog initiativ till tisdagens manifestation. ”Jag är glad att så många har kommit?, säger hon.

Iréne Lindström tog initiativ till tisdagens manifestation. ”Jag är glad att så många har kommit?, säger hon.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2013-12-04 13:47

Nyheter i Norr berättade i förra veckan om Iréne Lindström som anser att kommunen gör fel när nedskärningar drabbar samhällets gamla och sköra. Hon tog därför initiativ till tisdagens aktion.

– Jag är glad att så många kom hit och att det är människor i alla åldrar som är här, säger hon.

Evy Öberg var en av dem. Hon har en anhörig som sedan flera år tillbaka bor på Borgargården.

– Jag är här för att prata för min kusin. Hon kan inte föra sin talan, säger säger hon och tillägger:.

– Ska hon tvingas byta boende så blir det inte bra för henne.

Iréne Lindström, som själv inte har någon anhörig på Borgargården, berättar om att par av de de boende på Borgargården nyligen flyttat dit i samband med att Solbacken gjordes om från vård- och omsorgsboende till trygghetsboende.

– Nu måste de flytta igen.

Maria Hagström hade också kommit för att delta i manifestationen:

– De som drabbas kan inte prata för sig själva, de blir behandlade som paket som fraktas fram och tillbaka och får inget värdigt slut på livet. Dementa behöver trygghet, säger hon.

Arvidsjaursborna fanns på plats utanför och inne i kommunhusets foajé inför nämndens sammanträde. Men in i sammanträdesrummet släpptes de inte, det var inte öppet för allmänheten.

– Jag är besviken att mötet var stängt. Vi borde ha fått vara med åtminstone när de diskuterade Borgargården, säger Iréne Lindström.

Nedläggning

När socialnämnden på tisdagsaftonen avslutat sitt sammanträde stod det klart att demonstration inte hjälpte ­ Borgargården läggs ned.

– Beslutet togs utan reservation, precis som i fullmäktige när budgetramarna togs. Men det är inte med glädje precis som vi tagit beslutet utan tvärt om. Men vi sitter där vi sitter och finanserna för kommunen ser ut som de gör, säger Ylva Stråhle Andersson (S), nämndens ordförande.

Nämnden måste skära ned sina kostnader med nära 5 miljoner kronor i 2014 års budget. En nedläggning av Borgargården och dess tretton platser i vård- och omsorgsboende innebär en besparing med 2,4 miljoner. Beslutet om nedläggning innebär att intagningsstopp nu gäller för Borgargården. De tretton platserna i vård- och omsorgsboende där läggs ned och avvecklingen kommer att ske successivt under 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om