Protestaktion mot avverkning på Storön
Stoppa kalavverkningen! Det budskapet framfördes när en protestaktion mot Sveaskogs planerade avverkning på Storön i Storavan genomfördes på måndagen.
Tommy Olsson företrädde lokalbefolkningen under den protestaktion som gjordes på Storön i Storavan, Arvidsjaur, under måndagen."Storön är en viktig biotop som vi nu har värnat om under flera års tid", säger han.
Foto: Foto: Annelie Nilsson
Viktig biotop
Tommy Olsson genomförde därför tillsammans med flera andra intressenter en protestaktion mot den kommande avverkningen.
- Storön är en viktig biotop som vi nu har värnat om under flera års tid, säger Tommy Olsson. Han företräder lokalbefolkningen och säger att naturvärdena är så pass stora att detta borde bevaras. Men han vill inte stoppa avverkning helt utan förordar ett kontinuerligt skogsbruk där skogen gallras istället för kalhuggs.
Förordar plockhuggning
På plats fanns därför bland annat Mats Hagner, professor emeritus i skoglig föryngring. Han förordar ett kontinuerligt skogsbruk eller plockhuggning som det också kallas. Vilket betyder att man istället för att kalhugga skogen gallrar på ett sätt så att de träd som står kvar växer optimalt. Den här metoden att avverka godkänns dock inte alltid av Skogsstyrelsen med hänvisning till skogsvårdslagen, eftersom man ansett att den har för dålig lönsamhet. Något Mats Hagner inte håller med om.
Ger bäst kvalité
- Jag har själv stått och förespråkat kalhuggning som metod, men ny forskning visar att plockhuggning ger högre avkastning och bäst kvalitet på skogen, säger Mats Hagner.
Han pekar också på de andra naturvärdena som bevaras. Laven finns kvar, utsöndring av koldioxid hejdas, fornminnen bevaras, och skogen blir trevlig att visats i.
Ingvar Larsson, Västra Kikkejaur sameby, var också på plats under dagen. Han berättar att han själv jobbat i skogen sedan 40-talet och därför sett de förändringar som skett med skogen.
Hur kalhyggena har ökat lavinartat.
- Sommarbetet blir visserligen bättre med det gräs som bildas på kalhyggen, men vinterbetet som är så viktigt försämras drastiskt och lavskogen försvinner, säger Ingvar Larsson. Han säger att det tar upp till 25-30 år innan lavarna åter finns i skogen.
Bra dialog
Roger Johansson, Sveaskogs marknadsansvarig i Norrbotten, är mycket förvånad över de protester som nu görs.
- Vi har haft en bra dialog med dem som engagerat sig lokalt under den här tiden, säger han och menar att det ligger i kompromissens natur att både ge och ta vid sådana här diskussioner.
Köpt avverkningsrätt
Sveaskog äger inte själv marken på Storön utan de har köpt avverkningsrätten av Arjeplogs allmänning. Roger Johansson säger att det är allmänningen med dess medlemmar som har varit med och bestämt avverkningsmetod.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!