Prideparad satte färg på grå fredag

Samisk seniorträff och prideparad smygstartade en fullspäckad helg i Arvidsjaur. På söndag avslutas Mångfaldsveckan med ett lesbiskt museum på hjul.

Över 50 personer deltog i prideparaden. Mestadel barn och ungdomar från Arvidsjaurs skolor.

Över 50 personer deltog i prideparaden. Mestadel barn och ungdomar från Arvidsjaurs skolor.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-10-25 17:36

Under veckan har det varit mängder med föreläsningar, diskussionsträffar och andra event i Arvidsjaur för att lyfta mångfalden. På fredagen var det dags för ett av de självklaraste inslagen i Mångfaldsveckan – prideparaden.

Arrangörerna var skeptiska när det gråa vädret gjorde att få gymnasieelever slöt upp utanför Sandbackaskolan lagom till startskottet. Men när tåget på sju personer gick förbi Fridhemsskolan mångdubblades antalet.

– Högstadiet levererade verkligen. Vi tänkte att vädret skulle ställa till det men det blev bra i alla fall, trots lite kommunikationsmissar med skolorna, säger Kääjk Burman från föreningen Human pride.

På söndag avslutar hon Mångfaldsveckan efter en helg full av aktiviteter som internationell fest, talangjakt och dansteater.

– Jag har lånat ett lesbiskt museum på hjul. Det har varit öppet hela veckan och det har varit mycket folk hela veckan, speciellt på kvällen. Mest ungdomar som har varit nyfikna. På söndag kommer vi vara i Moskosel och prata om mötesplatser och så, säger Kääjk Burman.

Efter prideparaden var det konsert med bandet Syndromet på Medborgarhuset och senare after pride på Tant svea kafé där också Syndromet uppträdde.

Fredagen inleddes med en samisk seniorträff på äldreboendet Ringelsta.

– Vi har träffar här varannan fredag. Inte på sommaren och under julen, men annars, säger Mariann Lörstrand Blind, som jobbar på Ringelsta.

Fanny Lundgren, Kääjk Burman och Milda Norén tog täten.
Fanny Lundgren, Kääjk Burman och Milda Norén tog täten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!