Potentiella dödsfällor för synskadade

Dubbla budskap när övergångsställen plockades bort. Så kan situationen längs Storgatan i Arvidsjaur tolkas. Trots att övergångsställen tagits bort, finns markeringar i den nyanlagda plattsättningen på trottoarerna som kan ge synskadade ett förvirrat meddelande.

Nästan rätt. Enligt Thomas Tillberg på Synskadades Riksförbund saknas fortfarande de så kallade pollarna. Stolparna är cirka 1,20 meter höga och ska finnas nära övergångsstället.

Nästan rätt. Enligt Thomas Tillberg på Synskadades Riksförbund saknas fortfarande de så kallade pollarna. Stolparna är cirka 1,20 meter höga och ska finnas nära övergångsstället.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR2012-05-31 06:00

Det var i september 2009 som invigningen av nya Storgatan i Arvidsjaur hölls, sedan dess har det varit delade läger bland befolkningen. Vissa har varit nöjda, medan andra varit missnöjda. I trottoarerna gömmer sig faror som en person med fullgod syn kanske inte tänker på.

Vid ombyggnationen valde man att plocka bort en del övergångsställen och lägga till på andra ställen. Utanför gamla Petterssons skor är zebramålningen på vägen borta, så även skylten för herr-går-man. Men i asfalten på trottoarerna leds synskadade likväl till det gamla övergångsstället.

Gångpassager
- Det är en så kallad gångpassage och de används för att samla folk som vill ta sig över vägen till ett ställe, förklarar Leif Nordlund som var med i projekteringsskedet och som då jobbade med vägutformningsfrågor på dåvarande Vägverket.

Hur ska en blind person veta att det inte är ett övergångsställe där längre?
- Om man bor på orten känner man ju till trafiksituationen i samhället.

Men turister då? Och bilister?
- Jag kan hålla med om att det inte är hundra procent för synskadade. Markeringarna borde kanske aldrig ha lagts där, men hur tar man sig fram på andra vägar där det inte finns några markeringar alls? Eller på vintertid?

Jimmy Pettersson, Karlskrona, är ombud på Synskadades Riksförbund (SRF).

- Vi gillar inte gångpassager. Det är osäkert och tvingar oss till farliga chanser. Hade jag vetat att det var en passage skulle jag valt övergångsstället alla dagar i veckan.

Han kan inte förstå hur man tänkte när man plockade bort skyltarna men ändå valde att markera övergången för synskadade.

- Det kan bli riktigt farligt om folk tror att bilar kommer att stanna, och så gör de inte det.

Omfattade brister
Thomas Tillberg, också ombudsman för SRF, berättar att det tyvärr är väldigt vanligt med den här typen av passager, och att bristerna är omfattande. Och då inte bara i Arvidsjaur.

- Sedan man sett att det är allra vanligast med olyckor på oövervakade övergångsställen, började kommuner plocka bort dem och ersätta med passager. Vi är helt och hållet emot sådana lösningar när det blir otryggt för oss som inte ser.

Kraven från SRF:s sida för gångpassager är glasklara: Ordentlig skyltning, tydliga markeringar och gärna enhetligt för hela Sverige.

- Det ska finnas en så kallad pollare vid varje gångpassage. Det är en stolpe med information i blindskrift som talar om i vilken riktning man ska gå, hur många filer man måste passera och om det finns en refug.

Kravet om pollare framfördes både före, under och strax innan arbetet var färdigt med renoveringen av Storgatan.

- Vi fick tydligen inget gehör, säger Thomas Tillberg.

FAKTA Arvidsjaurs trottoarer

Vit knottrig platta - kupolplatta. Används för att varna den synskadade för något. Exempelvis kanter och övergångsställen.

Hel vit kvadrat - valplatta. Markerar att det finns olika vägar att välja från denna punkt.

Räfflad platta - sinusplatta. Markerar gångvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om