Positiv delårsrapport – men orosmoln väntar

Höstens delårsrapport visar ett plusresulat på 8,5 miljoner kronor. Men stora investeringar i närtid och vikande befolkning oroar.

Sara Lundberg (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

Sara Lundberg (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-10-30 19:30

Alla nämnder går plus förutom barn- och utbildningsnämnden som har en dryg miljon minus i sin prognos.

– Men totala prognosen för kommunen är 8,5 miljoner kronor plus. Det är två procent av skatteintäkter och statsbidrag, så vi når enprocentsmålet dubbelt upp, säger ekonomichefen Birgitta Häggström.

Men det finns utmaningar och orosmoment i framtiden.

– Dels äldreboendet och sedan vill de bygga ett nytt badhus och då kostar ju det en fem–sex miljoner kronor mer att drifta och då måste man få in det i driftbudgeten.

När kommunen väl lånar pengar kommer enprocentsmålet att bli ett tvåprocentsmål.

– Så det är tio miljoner till vi behöver till 2022 för att få in badhuset och det vill ju egentligen alla medborgare ha tror jag, så det är en utmaning att kunna nå det, säger Birgitta Häggström.

Kommunalrådet Sara Lundberg (S) är glad över att kommunen nått enprocentsmålet. Hon höjer dock ett varningsfinger för den vikande befolkningen.

– Vi pratar med gott hopp om ett kommande regemente, men innan dess har vi en del problem på vägen. I budgeten för 2020 räknar vi med att tappa 30 invånare. Hittills i år närmar det sig 90 och det får påverkan. Hur många kommer att vara skrivna i denna kommun den första november? Det antalet bestämmer hur skatteintäkterna blir 2020, säger hon.

Under tisdagens kommunfullmäktige påpekade Markus Lundberg (S) att det är viktigt att politiken inte tror att kommunen är jätterik utan att man har ett långsiktigt tänk. Han lobbade därför extra för Arvidsjaurs kommuns medverkan i "Prislappsmodellen".

Arjeplog är en av kommunerna som redan infört "Prislappsmodellen". Syftet är att ge kommunerna tekniska och praktiska förutsättningar för en ekonomi i balans. Här utgår man från vad utjämningssystemet säger om vilka nettokostnader som är rimliga för kärnverksamheterna skola, vård och omsorg i Arvidsjaurs kommun. Utifrån detta sätts prislappar på de olika verksamheterna. Efter detta finns jämförelsetal till vad verksamheterna rimligen borde kosta.

Kommunstyrelsens förslag att modellen ska tillämpas fick nobben då oppositionen ville ha mer tid på sig att läsa på om modellen. Men Sara Lundberg har som kommunstyrelsens ordförande via delegation redan beslutat att ge Sveriges kommuner och landsting ett preliminärt besked att Arvidsjaurs kommun kommer att delta i projektet.

Birgitta Häggström, ekonomichef på Arvidsjaurs kommun.
Birgitta Häggström, ekonomichef på Arvidsjaurs kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!