Polisen JO-anmäld efter censurerad banderoll

Var svastikan på banderollen mot Jimmie Åkesson hets mot folkgrupp, eller blev Simon Lindgren och Wancha Krongthong felaktigt censurerade? Den frågan får nu Justitieombudsmannen (JO) ta ställning till efter att killarna anmält polisen.

Simon Lindgren och Wancha Krongthong med den avrivna versionen av banderollen. De har JO-anmält polisen för händelsen. (Arkivbild)

Simon Lindgren och Wancha Krongthong med den avrivna versionen av banderollen. De har JO-anmält polisen för händelsen. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2014-05-27 20:15

Inför valet till Europaparlamentet var Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna ute på valturné i Norrbotten och stannade bland annat till i Arvidsjaur. Inför Åkessons tal hade en motdemonstrationsgrupp börjat mobiliseras, i vilken Simon Lindgren och Wancha Krongthong skulle delta. De hade förberett en banderoll som de målat själva; en Sverigedemokratsblomma som växer upp ur marken, och under marken hade den en svastika som rötter. Till höger en bild av Jimmie Åkesson som är på väg att få en tårta kastad på sig och med texten Gå hem, Jimmie. Det var alltså den banderollen som en polis uppmärksammade.

– Han kom fram till oss och sa att vi gjorde oss skyldiga till hets mot folkgrupp och att vi var tvungna att censurera den, säger Simon Lindgren.

Men tanken var ju inte att förarga någon med svastikan, snarare ta ställning mot Sverigedemokraterna, menar killarna, som förklarar att de med svastikan ville visa på SD:s koppling till nazismen. Vilket de också klargjorde för polisen.

– Och vi frågade också om det inte inskränkte vår rätt till yttrandefrihet. På den frågan svarade polisen bara nej, säger Lindgren.

Krongthong och Lindgren rev helt enkelt av biten av banderollen där blomman och svastikan fanns, och deltog i motdemonstrationen som planerat. Men initiativtagaren till motdemonstrationen, juridikstuderande Robin Enander, tyckte att censuren kanske inte hade gått rätt till.

– Jag ville hjälpa killarna, som på grund av den här händelsen blivit förlöjligade på sociala medier för att de stått på motdemonstrationen med ett hakkors. Jag har hjälpt dem att skriva en JO-anmälan, säger han.

I anmälan står det:

"Av den bifogade bilden av banderollen framgår emellertid tydligt att hets mot folkgrupp knappast föreligger, enär någon hyllning till nationalsocialismen och därmed en implicit hets, inte förekommer (?) Polisens flagranta felbedömning medförde att pojkarnas grundlagsstadgade yttrandefrihet inskränktes. Detta är inte acceptabelt."

Norrbottenspolisen har genom informationsavdelningen getts möjlighet till en kommentar, men inte kommit med någon.

Fakta Hets mot folkgrupp enligt Brottsbalken

Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om