- Bemanningen blir sämre i Arvidsjaur, slår Lars-Göran Johansson, områdeschef för polisen i Pite älvdal fast.
Det tidigare systemet där nyutbildade poliser kunnat få anställning på bristorter gäller inte längre. Det innebär också att ett transfersystem, där poliserna fått tala om att de är intresserade av förflyttning, upphör i sin nuvarande form.
- All personal som önskat förflyttning får då erbjudande om förflyttning, säger Berit Lind, informatör hos Norrbottenspolisen.
Brist i Luleå
De poliser som funnits på listan en längre tid erbjuds tjänst på den ort de önskar. Övriga på listan får erbjudande om tjänst i Luleå eller Boden.
- Det är egentligen i Luleå som vi har brist på poliser, säger Berit Lind.
Förflyttningarna genomförs i tre etapper i år, fram till och med årsskiftet. Den första etappen är redan påbörjad.
- I etapp ett, som genomförs till hösten, flyttas tre poliser från Arvidsjaur. I Arjeplog sker inga förändringar, säger Camilla Bohnsack, personalansvarig vid polismyndigheten.
Utfallet i de återstående två etapperna är ännu inte klart, men enligt uppgifter till Nyheter i norr kan förändringarna i slutändan innebära en halvering av den nuvarande polisstyrkan i Arvidsjaur, där stationen i dag är arbetsplats för elva poliser.
Syftet med förändringarna är två:
- Dels vill vi vara en attraktiv arbetsgivare, dels det är mer att göra i Piteå, Luleå och Boden, säger Camilla Bohnsack.
Arvidsjaur, Arjeplog och andra orter som riskerar att tappa poliser till Fyrkantenområdet kommer inte att överges. I varje kommun ska det finnas två områdespoliser tillsammans med polisenheter från de mer resursstarka områdena.
- Så fungerar det redan nu, vi ser till att vi täcker till exempel hela Pite älvdal. Flyttar poliser från Arvidsjaur till Piteå, blir Piteå resursstarkare och får vara mer rörliga. Vi kommer att åka runt i de områden där man har behov av att polisen rör sig, säger Berit Lind.
- Piteås utryckningsenheter får ta större ansvar och säkert åka mer bil, konstaterar Lars-Göran Johansson.