Plats för möten och återbruk

Några kommer för att göra fynd, kanske en ny fast begagnad klänning eller en vinterjacka. Andra kommer för en donera husgeråd, kläder och andra prylar.– Det här är också en mötesplats, här kan man sätta sig, ta en kopp kaffe och prata en stund, säger Erika Andersson.

Carina Sundquist gör som många andra besökare i Kupan, tar ett fika och får en pratstund i samband med second hand-shoppingen.

Carina Sundquist gör som många andra besökare i Kupan, tar ett fika och får en pratstund i samband med second hand-shoppingen.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2014-12-30 14:47

Det handlar om Kupan, Röda Korsets second handbutik och mötesplats i Arvidsjaur. Erika är anställd av Röda Korset och hon trivs på sin arbetsplats:

– Det är fantastiskt roligt att jobba här, det ger så mycket.

– Både det att vi återvinner grejer här, att någon kan hitta något som de behöver här och att pengarna från försäljningen går till behövande.

En miljon

Hon berättar att Röda Korskretsen i Arvidsjaur under snart tre år samlat in nästan en miljon kronor. Mycket tack vare second handförsäljningen.

– Det lämnas in mycket till oss från Arvidsjaursborna. Arvidsjaur är inte så stort men det är så många som bidrar och skänker. Vi är tacksamma för det som skänks.

Erika Andersson säger att verksamheten och försäljningen i Kupan hela tiden har ökat.

– Nya kunder hittar hit i stort sett varje vecka.

Inte ensam

Erika är inte ensam som arbetar i lokalen. Några av Röda Korsets frivilligarbetare är också på plats.

– Sammanlagt är de åtta-nio stycken frivilliga som jobbar i Kupan. Det är de frivilliga som ställer upp som gör att det flyter på så bra, säger Erika.

Kristin Nyström är en av dessa frivilliga. Hon berättar att hon brukar ställa upp och arbeta i Kupan ungefär två gånger varje vecka.

– Jag är en allt-i-allo. Jag packar och sorterar kläder, jag står i kassan, jag pratat med folk. Ibland bakar jag till fikat.

Kristin kom till Kupan första gången sedan hon för cirka två år sedan flyttat från Piteå till Arvidsjaur.

Frivilligarbete

– Jag sökte mej hit för att jag tänkte lära känna folk i Arvidsjaur och kanske göra lite nytta också. Jag upptäckte att det är jättetrevligt här och sedan har det fortsatt.

Kupan är inte kretsens enda verksamhet. En frivilligarbetare sysslar med besöksverksamhet, det vill säga att med besök eller på andra sätt bidra till att bryta ensamhet och att stärka människors sociala relationer, hälsa och livskvalitet.

Guldkant

Inom kretsen finns också en guldkantsgrupp. Gruppen verkar inom äldreomsorgen genom att på olika sätt bidra med aktiviteter som till exempel våffeldagar för de äldre.

– Vi tar gärna emot fler medlemmar och till guldkantsgruppen skulle det behövas fler frivilliga, säger Erika Andersson.

Arvidsjaurs Röda Korskrets

Röda Korsets Arvidsjaurskrets har under 2014 firat sitt 100-årsjubileum. Föreningen, som lär ha varit den första i Norrbottens län, bildades den 2 mars 1914 och var gemensam för Arvidsjaur och Arjeplog. Förste ordförande var läkaren Carl Comstedt.

Kretsens huvudsakliga uppgift var att främja det sociala arbetet i dåtidens Fattigsverige men den kom också att vara aktiv i hjälparbete i samband med första världskriget. Arvidsjaurskretsen deltog under åren 1915–1918 aktivt i utväxlingen av krigsinvalider mellan Ryssland och centralmakterna.

Röda Korskretsen låg också bakom skoltandvård och skolbespisning innan detta 1937 respektive 1946 blev kommunala angelägenheter.

Röda Korskretsen i Arvidsjaur har för närvarande 117 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!