De fem har läst en grundläggande kurs om design, ”Intro to the Design of Everyday Things” vid onlineuniversitetet Udacity.
Det unika är inte det här med distansutbildning på nätet.
– Det häftiga är att Lunds universitet kommer till Arvidsjaur och examinerar studenter som har läst en kurs någon helt annanstans. Vad vi vet är något sådant här inte gjort på något annat ställe i Sverige, säger Anne Åberg, Akademi Norr.
Hon berättar att Akademi Norr, som består av tretton kommuner, letar nya vägar till utbildning eftersom de svenska universiteten har dragit ned på sina distansutbildningar. De så kallade mooc-kurserna, Massive Open Online Courses, det vill säga nätkurser som är öppna för alla och utan avgifter eller behörighetskrav, kan vara en sådan lösning.
Akademi Norr behövde en testort och valet föll på Arvidsjaur eftersom såväl lärcentrat, arbetsmarknadsenhet och arbetsförmedling ställde upp på idén.
Lunds universitet nappade också på idén. Professor Per Ödling, som svarade för examinationen i Arvidsjaur, säger att den informationsrevolution som sker håller på att förändra kunskapsindustrin.
– Alla i hela världen kan få tillgång till världens bästa lärare. Ny teknik gör det möjligt att inhämta kunskap varifrån som helst. Problemet för kunskapsbranschen är om vi ska anpassa oss till det eller om vi ska fortsätta att tjura, ingen utbildningsanordnare vill examinera på någon annans material. Men min och Per Erikssons, den förre rektorn i Lund, syn på saken är att vi vill hjälpa till och jag är jätteglad att det här blev av.
Per Ödling lyfter också fram en tredje person i Lund som haft stor betydelse i pilotprojektet i Arvidsjaur:
– Susanne Norrman. Det är hon som lyckats passa in det här i våra system.
Åsa Händel vid Lärcentra i Arvidsjaur hoppas kunna erbjuda fler mooc-kurser och kanske då riktat mot företag och organisationer:
– Hela arbetsgrupper kan gå sådana här kurser och kompetenshöja sig utan kostnad.