Det var i slutet av förra veckan som landstingets primärvårdsdivision kontaktade polisen och gjorde anmälan.
Detta sedan den interna utredning som landstinget själv hade gjort visade på att oegentligheter hade förekommit vid vårdcentralen under lång tid, kanske upp till tio år. Oegentligheter som kan komma att rubriceras som förskingring, bedrägeri och trolöshet mot huvudman.
- Vi fick höra om det här för ett par tre veckor sedan via verksamhetschefen vid hälsocentralen som hade fått information om vad som pågått från en anställd. Vi startade då en internutredning. När vi började få klart för oss vad det handlade om gjorde vi en polisanmälan, säger Eva-Lena Holmqvist, chef för landstingets primärvårdsdivision.
Kvällstid
Det landstingets internutredning kommit fram till är att en del av den personal som arbetar eller har arbetat vid vårdcentralen har tagit emot patienter också på kvällstid, efter den ordinarie mottagningstiden.
Det handlar om personer som behövt körkortsintyg. Till exempel måste yrkeschaufförer som fyllt 45 år visa läkarintyg vart femte år för att förnya sin körkortsbehörighet. Läkarintyg krävs också av den som av någon anledning har fått sitt körkort indraget när denne ansöker om körkort på nytt.
- Priset för undersökningarna för de här intygen har inte följt landstingets regelverk, säger Eva-Lena Holmqvist.
Enligt landstingets prislista kostar en undersökning som görs på dagtid för ett körkortsintyg 1 000 kronor. Kvällspatienterna i Arvidsjaur behövde bara betala 400 kronor.
Inga kvitton
Kunderna/patienterna ska inte heller ha fått några kvitton. Pengarna har enligt landstingets utredning inte redovisats i landstingets ekonomisystem utan har istället hamnat i en särskild personalkassa och använts till att bekosta fika och personalfester.
- Patienterna är helt oskyldiga i det här, de har inte gjort något fel, säger Eva-Lena Holmqvist.
Landstinget har närmare femtio anställda vid de olika verksamheterna, till exempel vårdavdelning, mottagning och ambulans, som finns vid hälsocentralen i Arvidsjaur. Enligt utredningen som landstinget gjort handlar det om högst tjugo personer som varit inblandade. Polisens utredning ska få ge svar på hur många som deltagit i den misstänkt brottsliga verksamheten och vem eller vilka som i så fall kan vara skyldiga.
- Det som har hänt är jättetråkigt, men som arbetsgivare ser vi allvarligt på det här. Vi tycker att våra anställa ska hålla sig till det regelverk som vi har, om det skapas informella strukturer kan man kanske tappa känslan av vad som är rätt och fel, säger Jan Lundberg, personalchef vid landstingets primärvårdsdivision.
Konsekvenser
Han säger att en läkare, enligt landstingets regelverk, på sin fritid kan skriva intyg endast i tre lägen:
- Det är när det sker på uppdrag av Försäkringskassan, polisen eller Åklagarmyndigheten.
Förutom att personal nu misstänks för brott kan deras kvällsarbete även komma att få andra konsekvenser.
- Det är ju också en arbetsrättslig historia, säger Jan Lundberg.
I avvaktan på polisens utredning ska bli klar fortgår arbetet vid vårdcentralen i Arvidsjaur som tidigare.
- Vi gör inga fler åtgärder nu utan avvaktar polisutredningen, säger Eva-Lena Holmqvist.
Förundersökningsledare är åklagare Mikael Lundqvist. Han uppger att han ännu inte påbörjat förundersökningen och att det dröjer till någon gång efter påsk innan det börjar hända något.
- Det är ju inte något akut läge eller så, säger han.