Pensionärerna ställde politikerna mot väggen

Pensionärsföreningarna tillsammans med Hjärt-lung-föreningen bjöd under onsdagskvällen in kommunpolitiker för att höra hur politikerna vill att i synnerhet äldreomsorgen ska fungera framöver.

ARVIDSJAUR2018-08-24 13:18

Under två timmar diskuterades allt från bra internetuppkoppling i hemmet till rätten att kunna påverka vilken mat som serveras.

Lisbeth Olsson, ordförande för SPKF/SPRF 295, menade att det finns mycket att jobba med. Under ledning av fullmäktiges presidium finns ett råd för funktionshindrade och pensionärer, men det fungerar inte ansåg hon.

– Här kan vi få säga vår mening. Men här har ni, ursäkta uttrycket, slagit undan fötterna för oss. Förr var det fyra gånger per år, och nu bara två gånger, och det är knappt vi blir kallade ändå.

Margot Holmqvist (V) höll med om att det är av yttersta vikt med en fungerande kommunikation mellan pensionärerna och politiken. Annika Öberg (M) höll med föreningarna om att det inte fungerar:

– Det fungerar, ursäkta språket, jävligt dåligt. För det är så här: Presidiet tycker inte att det här är viktigt. Detta råd fungerar absolut inte bra, sa hon.

Bjarne Hald (C) hade ingen aning om att det fungerade så dåligt, och menade att det kanske är felorganiserat, kanske borde inte presidiet hålla i rådet.

Något som också diskuterades var äldres möjlighet att påverka sin mat.

– Det här med att de får vara med och bestämma, när har det börjat? Det existerar överhuvudtaget inte. De får inte bestämma, de får äta det som ställs fram. Många gånger är det så att den äldre inte vill säga att den inte tycker om maten, utan säger istället att man inte är hungrig, sade Dick Holmström, SKPF.

Annika Öberg (M), som även är ledamot i socialnämnden, höll med om att saker kan bli bättre.

– Det har varit enormt stor variation på kunskapen i köket, skulle jag vilja påstå. Maten är så oerhört viktigt för de äldre, för de som bor på boenden har inte så många glädjeämnen. Det här är något vi i nämnden måste pusha på så det blir en förändring. Maten är ingen gåva, de betalar pengar för den.

Innan mötet avslutades kom Lisbeth Olsson med ett avslutande krav.

– Vi upplever att vi äldre sitter med en massa kunskap, och banne mig, lyssna på vad vi har att säga. Vårt krav är att vi ska ha minst fyra träffar per år och att vi ska kunna ta upp och diskutera vad vi tycker är viktigt. Vill ni ha våra röster så får ni banne mig också lyssna på oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!