Patienter har tappat tron på Region Norrbotten

Bassängen som tidigare använts av hälsocentralen är fortfarande stängd. "Hur kan det inte få konsekvenser när de agerar så här? Det här är inte rätt", säger Gunilla Sundkvist, vars son Marcus brukar besöka bassängen varje vecka.

Inget bad. Marcus Sundkvist med mamma Gunilla Sundkvist. "Det är otroligt illa, det är så osäkert. Jag blir verkligen orolig när de gör så här", säger Marcus Sundkvist, som använt bassängen regelbundet sedan har var fem år gammal.

Inget bad. Marcus Sundkvist med mamma Gunilla Sundkvist. "Det är otroligt illa, det är så osäkert. Jag blir verkligen orolig när de gör så här", säger Marcus Sundkvist, som använt bassängen regelbundet sedan har var fem år gammal.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-04-09 21:28

Marcus Sundkvist är en av dem som frekvent tränar i bassängen sedan över 20 år tillbaka. Marcus har en cp-skada och för några år sedan blev han även stelopererad för skolios. Före det kunde han rida, men idag är bassängträning det enda stället där han kan arbeta tillräckligt med kroppen för att få upp pulsen. Något han inte kunnat göra sedan bassängen stängdes den 24 februari.

– Bassängen betyder jättemycket för mig. Jag lärde mig att simma där. Får jag inte bada mår jag sämre. Nu står jag bara stilla, det fungerar inte, säger han.

Gunilla Sundkvist, Marcus mamma, ifrågasätter Region Norrbottens agerande och känner en stor oro.

– Jag bävar för framtiden. Det känns jättedåligt att se hur Marcus blir sjukare och sämre, för det blir han helt klart. Det finns inga tvivel om det. Vi försöker hålla nere intaget av smärtstillande eftersom jag vet att dosen kommer behöva ökas med tiden, men det är svårt när han har så ont.

Region Norrbottens funderingar om äventyrsbadet kan vara ett alternativ har de inget till övers för.

– Det är inte alls anpassat för någon med mina behov, säger Marcus. På frågan om att resa till kusten för bassängträning kan vara ett alternativ protesterar han genast.

– Nej, aldrig. Det går inte. Jag har provat men jag var helt slut två dagar efteråt. Det var hemskt.

Gunilla Sundkvist skakar på huvudet.

– Den här bassängen finns redan. Varför ska man ändra på något som fungerar? Jag förstår verkligen inte det här. Det tas ett beslut, men kort därefter så tas ett annat. Hur ska man kunna lita på de beslut som tas? Det skapar en osäkerhet som är väldigt jobbig.

Robert Lundin är ytterligare en medborgare som regelbundet besöker bassängen.

– När jag får skoven går det sämre, då behövs mer värktabletter, men bassängträningen hjälper verkligen till. Jag märker redan försämringar sedan bassängen stängdes. De kan inte använda det ekonomiska som argument för vi behandlar oss själva. Det finns inget billigare.

Hjördis Eklund, ordförande för föreningen HjärtLung i Arvidsjaur, är kritisk till Region Norrbottens agerande.

–Om bassängen inte kan användes så behövs mycket mer läkemedel, mer läkartider, fler sjukskrivningar. Det är inte en besparing. Vi har dyra läkemedel till en del sjukdomar, men tänk hur det skulle bli om de plötsligt drogs in? Det skulle ju inte hända. Det här är hemskt, man kan inte lita på någonting. Även om det tas ett beslut så kan man inte lita på det.

Bassängbeslutet

Så här lyd landstingsstyrelsens beslut om bassängerna den 28 september 2016:

En översyn ska ske gällande regler, rutiner och avgifter gällande bas- sängverksamheten.

Avtalen som landstinget har med kommunerna i Övertorneå, Haparanda och Älvsbyns kommun ska sägas upp och omförhandlas med målet att halvera kostnaden. För tecknande av avtal med Överkalix kommun ska samma princip användas. Tillgången till bassängträning bör säkerställas vid försäljning av fastigheten i Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!