Prognosen sa 14,5 miljoner plus, men efter novemberutfallet ser det dock ut som att kommunen kommer landa på över 20 miljoner kronor plus. Det vållade en del inlägg på KS, där bland annat Vänsterpartiet suckade djupt och funderade på hur det fick ledamöterna att framstå hos befolkningen; att man säger åt verksamheterna att spara, och sen gör ett sånt stort överskott.
Pengarna kommer dock att användas till att betala av på pensionsskulden, och Nina Ask undrar om det verkligen är rätt att säga att man sparat förgäves.
– Kan man ens säga det? Det har varit en klar strategi för att minska kostnaderna framöver, att betala ned pensionsskulden.
Med den extra inbetalningen på lite drygt 20 miljoner kronor, utöver de åtta det redan var budgeterat för, kommer den årliga kostnaden för Arvidsjaurs kommun att sänkas med en miljon framgent, och ännu mer vartefter amorteringen fortlöper.
– 2013 betalade vi 13,5–14 miljoner kronor årligen. I dag betalar vi åtta, som kommer att landa på sju miljoner efter inbetalningen. Det är inga pengar kastade i sjön. Vi ligger bra till med vår pensionsskuld jämfört med andra kommuner. Det tillsammans med att vi inte har några lån är en styrka för Arvidsjaurs kommun, säger kommunalrådet Sara Lundberg (S).
Så hur kunde då det prognostiserade överskottet på 14,5 miljoner landa på 23? Varken kommunalrådet, t.f ekonomichef eller ekonomichefen sticker under stol med att prognoserna behöver bli bättre.
– Jag har tjatat jättemycket i ledningsgruppen om dessa prognoser, att de måste bli bättre. Träffsäkerheten är bättre än tidigare, det är den. Men det är en resa det här, och det kommer ta tid, säger Nina Ask.
– Det är definitivt något vi har jobbat med, och ska fortsätta med, säger ekonomichefen Birgitta Häggström, som nu är tillbaka efter en tids sjukskrivning.
– Det vore fantastiskt om det stämde exakt överens det vi budgeterar. En budget görs långt i förväg, och är, kan man säga, en kvalificerad gissning och en inriktning mot vart vi vill gå, vad vi ska satsa på. Under året händer också grejer som gör att vi måste ändra planerna, säger Lundberg.
På KS lyftes frågan om att inför 2020 budgetera efter utfall. Finns det några nackdelar med det?
– Ja, och det är att då finns en tendens att man i december skyndar sig att maximera utfallet, att handla upp pengarna så man inte får en mindre budget nästkommande år. Det har man ju hört att det förekommer i offentlig sektor, säger Ask.