Hästarna Pi, Storm och Embla blir den första januari de första hästarna att flytta in på Lyckans Stallbacke, en nystartad förening för både fyr- och tvåbenta. Alla tre hästar har tidigare stått på Arvidsjaur ryttarförening, men på Lyckans Stallbacke ser saker lite annorlunda ut.
– Den största anledningen till varför vi ville flytta var att få testa att ha hästarna på lösdrift, berättar Barbro Ögren som är en av hästägarna som tagit initiativ till att starta upp Lyckans Stallbacke.
Lösdrift
Lösdrift innebär att hästarna står utomhus dygnet runt. För att få lite tak över huvudet och värme under kroppen finns en stor ligghall, fylld med isolerande halm att sova på.
– I och med att hästarna alltid står ute så behöver hästägarna inte heller förhålla sig till fasta tider och joursystem, säger Barbro Ögren.
Men det som började som en idé om att låta hästarna bo så naturligt som möjligt, slutade med en hel förening.
– Vi kunde ju ha gjort det här till ett privatstall, men tycker att det känns roligare att göra en förening av det, berättar Cathrin Vikström, som också är en av initiativtagarna till den nya stallbacken.
Hästar i fokus
Hon berättar vidare att föreningen inte kommer hålla på med någon konkurrerande ridskoleverksamhet gentemot den befintliga ryttarföreningen.
– Vi vill ha en förening där stallet och att bara få vara nära hästarna ska vara i fokus, säger hon.
Barbro Ögren vill ta sig själv som exempel.
– Det finns säkert många som precis som jag har varit rädd för hästar och då kan man få komma hit och prova på att pyssla med dem och se att det inte är någon fara, säger hon.
Gemenskap viktigt
Hur föreningsverksamheten exakt kommer se ut vet man inte än.
– Det som är viktigt för oss är gemenskapen och att medlemmarna ska få vara med och påverka vad som händer, säger Cathrin.
– Vår tanke är att ha regelbundna medlemsaktiviteter, som till exempel grillkvällar, tillägger hon.
Och det finns gott om idéer på Lyckans Stallbacke. Cathrin Vikström avslöjar att det finns en tanke att någon gång i framtiden kunna köpa in en gemensam föreningsponny.
– Vi har även pratat löst om att man skulle kunna ha ett hästdagis här, att det ska finnas möjlighet att lämna sin häst här om man ska åka bort och behöver någon som sköter om den, säger Anna Svensson, en av hästägarna.