Ordförande döms för bokföringsbrott

Kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaur, Peter Rydfjäll (S), döms till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott som begicks när han drev fiskaffär.

Dömd. Peter Rydfjäll anser inte att bokföringsbrottet påverkar hans uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande. "Det skedde före jag blev ordförande", säger han. (Arkivbild)

Dömd. Peter Rydfjäll anser inte att bokföringsbrottet påverkar hans uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande. "Det skedde före jag blev ordförande", säger han. (Arkivbild)

Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2016-11-27 21:58

Kommunpolitikern Peter Rydfjäll ägde och drev en fiskaffär i Arvidsjaur fram till april 2014. Bolaget hade lönsamhetsproblem och omsättningen minskade kontinuerligt under de fyra år som verksamheten pågick.

– Jag har bedrivit affärsverksamhet med sviktande försäljningsunderlag och gjort allt vad jag har kunnat för att hålla företaget på fötter. Jag har haft dubbla arbeten och betalat in egna pengar i bolaget, säger Peter Rydfjäll.

Enligt honom drabbades han till sist av sjukdomsbesvär som gjorde det svårt att upprätthålla bolaget. Bristande bokföring ledde till att Bolagsverket beslutade om tvångslikvidation och den 3 mars 2015 försatte likvidatorn Peter Rydfjäll AB i konkurs.

– Det gick till en punkt när kroppen sade ifrån och jag blev sjukskriven för utmattningsdepression under en period. Det fick till följd att jag inte lämnade in tillräckligt mycket material till min bokföringsbyrå vilket innebar att de avslutade sitt samarbete med mig. Så även min revisor. Då kunde jag inte upprätta ett årsbokslut, säger Peter Rydjäll.

Årsredovisningen för 2013 lämnades inte in under 2014 och ägaren begick därmed ett bokföringsbrott. Under hösten 2016 skrev Peter Rydfjäll på åklagarens strafföreläggande där han godtar 40 dagsböter och en villkorlig dom på två år. Hade Rydfjäll nekat skulle målet gått till rättegång.

– Jag förnekar inte brottet jag har gjort och därför har jag betalat mina böter och avtjänar min villkorliga dom. Men domen säger klart och tydligt att jag inte hade något uppsåt. Det har skett av oaktsamhet, säger han.

Varför begärde du inte bolaget i konkurs tidigare om det gick så dåligt?

– Jag kunde ha tagit den enkla vägen ut och gått i konkurs men jag valde att med alla till buds stående medel försöka göra rätt för mig så alla mina leverantörer skulle få det jag har varit skyldig dem. Sedan gick det tyvärr inte längre.

Peter Rydfjäll blev kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaur efter valet 2014 och före det var han ordinarie fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna.

– Jag har varit öppen med det här inom partiledningen i Arvidsjaur. De har fortfarande förtroende för mig, säger Peter Rydfjäll.

Själv anser han inte att brottet påverkar hans politiska uppdrag.

– Det här är inget som har påverkat min roll som fullmäktigeordförande eftersom bokslutet det gäller rör perioden före jag blev fullmäktiges ordrörande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om