Paret, med kopplingar till Glommers, hade till miljödomstolen anfört besvär mot länsstyrelsens tidigare beslut att godkänna tillkomsten av idekläckaren Torbjörn Holmlunds cirka ett tusen kvadratmeter och 47 meter långa jätteälg i trä på berget Vithatten där bland annat restaurang, konferenscenter samt konsertlokal ska inrymmas.
Gällivareparet pekade i sitt överklagande bland annat på att området kring Vithatten är ett mycket känsligt naturområde och påtalade bland annat att den tilltänkta vägen dit går över tre privata samfälligheter.
Tvärt om så är alla nu mycket glada och hoppfulla och anser att det tänkta storälgsbygget, till en beräknad kostnad av runt 55-60 miljoner kronor, inte bara kommer att bli en stor turistattraktion utan också bli ett jättelyft för hela byns utveckling.
- Det här är ett glädjebesked som jag tror i stort sett alla bybor upplever positivt, säger en av byns främsta företrädare och frontpersoner, välkände kommunpolitikern Sven-Olov Granlund och byarådets ordförande Leif Noren håller med.
Båda fastslår att något ju måste hända för att byn ska utvecklas och menar att storälgens tillkomst med stor sannolikhet kommer att innebära ett stort och viktigt "lyft" för det mesta i byn - och inte minst då handeln och företagandet.
- Det viktiga nu är att inga fler överklaganden lämnas in som ytterligare kan fördröja en byggstart som möjligen kan göra vissa intressenter i projektgruppen tveksamma att fortsätta, säger Granlund som får medhåll av Noren.
De två är övertygade om att storälgens tillkomst kommer att ge ett flertal positiva "ringar på vattnet" och definitivt inte hellre minskar möjligheterna för en överlevnad för byns nedläggningshotade grundskola.
Jan Finnberg, som driver byns Ica-butik, och Farad Sahandi ägare av Gula Villan tror på en uppgång för handeln ifall den nya turistanläggningen blir verklighet. Och Farad Sahandi uttrycker i dag en stor framtidstro för sin hotell- och restaurangrörelse.
- Det här blir bra för hela byn. Jag har hoppats länge på storälgen och är verkligen optimistisk inför vad etableringen kan ge för hela bygden, säger Sahandi som i sex år varit verksam krögare i byn och nu räknar med att kunna utveckla sin rörelse och på sikt därmed också utöka sin personalstyrka med 3-5 personer.
Tilläggas kan att Gällivareparet kan, om de så vill, överklaga miljödomstolens nej-beslut till överdomstolen. Detta ska i så fall vara gjort innan den 15 februari.