Ombyggda Storgatan får godkänt betyg

Ombyggnationen av Storgatan är generellt bra ur ett tillgänglighetsperspektiv. Det konstaterar Vägverket/Banverkets regionala tillgänglighetsråd när det på tisdagen besökte Arvidsjaur.- Det har blivit mycket bra. Det enda jag har att anmärka på är handikapp-parkeringarna, säger Lars-Åke Andersson efter rundvandringen.

Den ramp som byggts utanför några affärer saknar både kontrast, kantstopp och ledstång. Tomas Tillberg, synskadades riksförbund, förklarar det nödvändiga i dessa enkelt avhjälpta hinder för Leif Nordlund längst till vänster.

Den ramp som byggts utanför några affärer saknar både kontrast, kantstopp och ledstång. Tomas Tillberg, synskadades riksförbund, förklarar det nödvändiga i dessa enkelt avhjälpta hinder för Leif Nordlund längst till vänster.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-09-09 06:00
Hur blev ombyggnationen av Storgatan i praktiken? Det var temat när Vägverket/Banverkets regionala tillgänglighetsråd besökte Arvidsjaur. Med under dagen fanns förutom Leif Nordlund, som arbetar med vägutformning på Vägverket Region Nord också representanter från handikapporganisationerna i Arvidsjaur och representanter från kommunen.
- De synpunkter som kommer fram under dagen ska vi ta till oss och sedan diskutera internt vad vi kan förbättra, säger Leif Nordlund.
Gatstenar på körbanan
Rundvandringen började vid Laponia där Leif Nordlund visade den passageplats som gjorts med sinusplattor för synskadade fram till trottoarkanten. Och gatstenar på körbanan som ska göra att trafikanterna saktar ner. Vid den första rondellen i höjd med Inter sport fanns vissa synpunkter på bredden av körbanan och placering av skyltar. Det diskuterades också en del om snöröjningen något som ställde till en del bekymmer i vintras. Men att hastigheten har sänkts betydligt bland trafikanterna tycker alla är bra, liksom att gång och cykelbanorna nu är separerade
Thomas Tillberg, synskadades riksförbund, påpekade nödvändigheten att ha bra kontrastskillnader där synskadade ska ta sig fram. Lars-Åke Andersson prövade både lutningar och avfarter på trottoarerna med sin rullstol och hade inget att anmärka. Däremot är handikapparkeringarna för små och dåligt uppmärkta.
"Gemytligare samhälle"
- Jag tycker att ombyggnationen har gjort samhället mer gemytligt, säger Lars-Åke Andersson som i stort är nöjd med tillgängligheten.
Sonja Nyström, diabetesförbundet i Arvidsjaur, avslutar rundvandringen med att visa de ramper som byggts framför några affärer. De saknar kontrast, en kant som hindrar rullstolar att åka över kanten och någon form av ledstång.
- Flera av oss som ser sämre
har redan ramlat, berättade hon.
FAKTA Tillgänglighet för handikappade
Det regionala tillgänglighetsrådet består av representanter från handikapprörelsens olika organisationer i Norrbotten och Västerbotten. Deras uppgift är att komma med råd och synpunkter på projekt som drivs av Vägverket och Banverket.
Publika lokaler och allmänna platser
ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Regeringen har satt som ett mål att enkelt avhjälpta hinder ska vara genomförda senast vid utgången av 2010.
Källa: www.boverket.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om