Länsstyrelsen skriver i inspektionsprotokollet att de har uppmärksammat brister vad gäller bland annat ”skälighetsbedömning vid uttagsmedgivanden. Med anledning av detta kan överförmyndaren i Arvidsjaurs kommun inte undgå kritik”.
”Nytt begrepp”
Nina Ask, överförmyndare i Arvidsjaurs kommun, förstår dock inte riktigt kritiken och efterfrågar tydligare direktiv.
– Skälighetsbedömning är för mig ett nytt begrepp, och jag vet inte riktigt vad det är de begär. Jag har bett dem återkomma med hur jag ska göra. Är det så att om någon till exempel kommer och säger att de behöver 5 000 kr för att köpa en ny diskmaskin, ska jag då åka på hembesök och se så de verkligen behöver en ny diskmaskin? Ska det vara något sorts intyg? Eller ska jag lita på den gode mannen?
Efterlysning
Förutom skälighetsbedömning så efterlyser länsstyrelsen tydligare tjänsteanteckningar. ”Uppgifter som tillför ärendet något av vikt ska nedtecknas i tjänsteanteckningar som ska undertecknas, dateras och förvaras i respektive akt. I de granskade akterna samt i dagboksbladen är det sparsamt med tjänsteanteckningar.” Även detta ställer sig Ask frågande till.
– Det hade ju inte hänt någonting. Ska jag då sitta och skriva att den här veckan hände ingenting? Så det förstod jag inte riktigt, för de hade ju inte någon särskilt akt som de anmärkte på utan det var mer allmänt.
Det står vidare i protokollet att av de granskade akterna visar att ensamkommande barn fått god man respektive förordnad vårdnadshavare kort efter ankomsten till Sverige. Det generella intrycket av de granskade akterna är också mycket gott.
– Inspektionen i stort tyckte jag var jättebra, men vi strävar ju förstås efter att göra allting rätt, säger Ask.