Glesbygden håller på att dö ut. Det finns de som påstår det, men finns ett fragment av den tanken kan den snabbt raseras genom att besöka inlandsflygplatsen i Arvidsjaur. Kom dit en tisdag och tanken får kraft. Kom dit en fredag och få motsatsen bevisad.
Utanför flygplatsen är den nyutbyggda parkeringen till vänster full av bilar. Till höger står sju stora bussar. Hotell Laponia, BMW Driving Experience och Testfahrzeug Kein Fahrgastbetrieb står det på några av dem. De vittnar om den ruljans som pågår i området. Biltestverksamheterna har ynglat av sig och det som växer mest i dag är event.
– Tjintokk i Slagnäs har byggt ut vilket bidrar, men sedan är det också eventverksamheter som utökar turismen. Det är fantastiskt. De senaste två åren känns det som att chartertrafiken bara ökar och ökar hela tiden, säger Ralf Lundberg, flygplatschef.
Han har varit med sedan flygplatsen öppnade 22 september 1990. Då var de sex anställda.
– Den första flygningen skedde den 24 oktober, till Umeå, med 14 säten. Det var en kall morgon och vi hade problem med tankmaskinen, den gick inte att starta så vi fick tanka planet med jeepdunkar, minns han.
I dag är det närmare 30 personer som jobbar på flygplatsen under dess intensiva timmar. Antalet resenärer för dagen är 1000. Under januari var det totalt 11 800 resenärer. Det vill säga som om nästan alla invånare i kommunen hade tagit sig en flygtur till Stockholm och tillbaka.
Trycket måndagar och fredagar är stort, men övrig tid finns fortfarande utrymme för utveckling.
– Vi har utbildat egna gränskontrollanter till exempel, så det är en tjänst polisen köper från oss när det kommer in privatjet från andra länder, vilket händer då och då. Det är mindre plan så förstås mindre pengar, men viktiga pengar till testnäringen. Det är svårt att säga nej exempelvis om en vd till någon av de stora bilmärkena flygs in, säger Lundberg.
Ute på plattan står fem stora plan. Är de någorlunda fulla med passagerare innebär det cirka 40 000 kronor i intäkter till flygplatsen, per plan. Omkring tio plan på en av högtrycksdagarna är inget ovanligt.
– Vi rymmer bara fem åt gången på plattan, så det är viktigt att tiderna hålls, säger Lundberg.
En vilsen resenär kommer och frågar vilket plan han egentligen ska åka med. Med avgångar till München, Stuttgart, Hannover, Birmingham och Stockholm vill han inte så gärna kliva på fel.
Fredrik Hamreby jobbar som flygledare sedan 2002, först under Luftfartsverket men sedan 2012 under eget ansvar.
– Man glömmer bort att det inte bara är charter. Vi har en hel del militära plan som åker hit för stora vinterövningar, säger han.
Att flygplatsen har egen flygledare är även det unikt.
– Det finns tre organisationer i Sverige som tillhandahåller flygledare: Luftfartsverket, ACR och Arvidsjaurs flygplats. Om vi skulle köpa tjänsten så skulle den kosta minst fyra miljoner och förmodligen skulle vi ändå behöva en person på plats. Sedan mitten av januari är vi även godkända för att utbilda flygledare här, säger Lundberg.
Hur ser framtiden ut?
– Problemet är väl hur mycket vi orkar utveckla. Jag tror det fortfarande finns mycket kvar, men hur mycket orkar kommunen med? Inför framtiden så behöver vi i kommunen tänka på vad vi egentligen ska leva av? Det som ökar är just biltest och besöksnäring, och för båda är bra kommunikationer en nödvändighet.