131 miljoner kronor blev 134,3 när socialnämnden summerade verksamhetsåret 2005.
- Underskottet var större än väntat, vi hade räknat med 1,7 miljoner, säger nämndens ordförande Henning Åhman (s).
Underskottet härrör sig i huvudsak till tre områden:
Lönekostnaderna som ökade med 3,9 procent mot kalkylerade tre procent, handikappomsorgen som överskred budget med en halv miljon och individ- och familjomsorgen som blev drygt 1,5 miljoner dyrare än beräknat.
- Felkalkylerade löneökningar innebar direkt en miljon i extra utgift. Övriga kostnadsökningar går inte att påverka. Det är bara att tacka och ta emot, konstaterar Åhman.
Institutionsvård av en person under hela året kostade 647 000 kronor utöver budget.
Trots att antalet hushåll med försörjningsstöd är oförändrat ökade stödet med 313 000 kronor till drygt 3,2 miljoner. Andelen bidragstagare mellan 18 och 30 år är oförändrad jämfört med 2004 men kommunens utgifter för den gruppen har ändå ökat. Socialnämndens slutsats är att ett ökat glapp mellan hushållens behov och egna inkomster tycks vara orsaken. Nämnden hoppas dock att ökad sysselsättning ska leda till minskat stödbehov i den nämnda åldersgruppen.
Vården av vuxna missbrukare blev 161 000 kronor dyrare än väntat. Vårdbehovet har dels ökat och dels satsar kommunen hårdare på att tidigt upptäcka och vårda personer med missbruksproblem.
När ungefär halva 2005 hade gått vände sig socialnämnden till kommunstyrelsen och begärde extra anslag för att klara galopperande kostnader i handikappomsorgen.
Kompetensplan
- Vi fick som vanligt inget tillläggsanslag men vi kommer att göra samma sak beträffande individ- och familjeomsorgen om trenden fortsätter. Vi lär ju inte få några pengar men talar i alla fall om att detta är ett problem, säger Henning Åhman.Socialnämnden beslutade vid tisdagens sammanträde att anta en plan som upprättats för att öka kompetensen bland anställda inom äldreomsorgen och avdelningen för funktionshindrade.
Nämnden ställer sig också positiv till förslaget att inrätta ett stipendium för anställda inom socialnämndens verksamhetsområde. Stipendiet som maximerats till 25 000 kronor är tänkt att stimulera förändringar som kan leda till bättre arbetsmiljö.
Norrbottens läns familjehemsförening beviljades bidrag med 1 500 kronor.