Officerare frånArvidsjaur klättrar i karriären

Bergsklättrare. För närvarande är löjtnanterna Carl-Johan Olofsson och Björn Hedlund vid I19:s jägarbataljon i Arvidsjaur assisterande militära bergsguider. En utbildningsperiod i Österrikes alper återstår innan de tar sin examen som militära bergsguider - en närmast unik befattning för en svensk officerare.

Arvidsjaur2008-03-13 00:00
ARVIDSJAUR (NN)Det är väl känt att många utländska förband kommer till vinter-enheten i Arvidsjaur för diverse vinterutbildningar. Mindre känt är det kanske att också svenska officerare ibland söker sig utomlands för utbildningar inom vissa specialområden.

Mellan Sveriges och Österrikes försvarsmakt finns exempelvis ett samarbetsavtal för utbildning av militära bergsguider. För några år sedan tog som första utländska militärer två svenska officerare examen som just militära bergsguider.

Och nästa sommar kan det vara dags igen. Då har tre svenskar officerare möjligheten att kunna titulera sig militära bergsguider nämligen Arvidsjaursofficerarna Carl-Johan Olofsson och Björn Hedlund, tillsammans då med Mats Bergsten vid alpina vinter-enheten i Kiruna.

Trion åker i sommar ner till Österrike för att påbörja den sista tredjedelen av den guideutbildning som innebär att de då avancerar från att vara assisterande bergsguide till slutmålet en examen som militär bergsguide.

Praktisk truppföring

Utbildningen i Österrike omfattar totalt 180 utbildningsdagar i alperna. Huvuddelen av tiden är inriktad på praktisk truppföring i bergsterräng, sommar och vinter, och utbildningsperioden är fördelad på tre år med mellanliggande praktikperioder.

Carl-Johan Olofsson arbetar just nu med att rekrytera värnpliktiga och befäl som ska ingå i den framtida pluton bergsoldater som ska utbildas med basen vid jägarbataljonen.

- Enligt planerna ska vår bataljon så småningom ha 18 frivilliga kontraktsanställda soldater specialicerad på just bergsförmåga. De ska enligt målet vara färdigutbildade under nästa år och då beredda att resa ut för internationella uppdrag i konfliktområden som ligger i nära anslutning till bergsterräng, säger Olofsson och nämner länder som Afghanistan, Sudan och Schad som tänkbara insatsområden.

Carl-Johan Olofsson berättar för Nyheter i Norr att den utbildning till militär bergsguide som han deltagit i är att betrakta som varierad och omfattande. Och dessutom relativt tuff både fysiskt och psykiskt.

- Det handlar bland annat om utföra klippklättring och bergskrigsföring i mycket tuff terräng, berättar han.

Som redan nämnts har intern rekrytering av soldater och befäl som visat intresse att ingå i en bergsplutongrupp redan påbörjats vid jägarbataljonen i Arvids-jaur.

Inga höjdrädda

Värnpliktiga som inom kort ska påbörja sin utbildning med bland annat de båda bergsguideutbildade löjtnanterna Olofsson och Hedlund.

- De personer som vi väljer ut för det här får inte vara höjdrädda och måste vara både fysiskt och psykiskt starka. Och dessutom vara medveten om att det uppdrag de kan ställas inför i ett "skarpt läge" kan komma att vara långt ifrån ofarligt, säger Carl-Johan Olofsson som räknar med att själv ingå som truppförande chef i den tänkta specialplutonen.

På slutfrågan om vad han ser som viktigast för honom själv som ansvarig utbildningsguide så svarar han bodenfödda löjtnanten:

- Ett fast ledarskap där ord och kommandon måste vara mycket tydliga att ta till sig för mottagaren.

Det kan tilläggas att Olofsson har ett förflutet som gruppchef i svenska insatsförband i både Kosovo och Bosnien.

Han är anställd som officer vid I 19:s Jägarbataljon sen år 2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om