När polisen slog till i början av oktober ifjol, var mannen inte hemma. Redan i trapphuset kunde poliserna känna lukten av cannabis och i lägenheten fanns den åtalade kvinnan, som var drogpåverkad, och en kompis till henne.
Förutom det, fanns vad som beskrivs som en rätt avancerad cannabisodling med särskilt odlingstält, lampor, fläktar och ventilationsrör iordningställda.
Vid den fortsatta husrannsakan fann polisen även drygt 200 gram cannabis, en ampull med dopningspreparat och en elpistol.
Paret som bodde i lägenheten – en 22-årig man och en 24-årig kvinna – har både under polisförhör och i rättegången vid tingsstället i Piteå på tisdagen erkänt att de odlat cannabis och kvinnan dessutom att hon varit påverkad av narkotiska preparat.
Men elpistolen ville ingen av dem kännas vid.
Under de inledande polisförhören sa kvinnan visserligen att hon inte visste vem som ägde den, men att det kanske kunde vara mannens eftersom han känt sig hotad.
Hon har senare berättat att elpistolen i själva verket tillhörde hennes kompis, hon som var på besök. Hon ville inte "sätta dit" henne på något vis och kanske särskilt inte då hon fanns i bostaden under förhöret och kunde höra allt som sas.
Samma inställning uppgav paret vid rättegången i Piteå på måndagen. Kvinnan berättade där att de båda missbrukat cannabis allt oftare och att de börjat odla själva "för att slippa ha med kriminella att göra".
De berättade också att de numera tagit tag i sitt liv, att tillslaget då polisen bröt sig in i deras lägenhet i oktober ifjol blev en väckarklocka, och att de nu båda försöker leva helt utan droger.
Det var uppgifter som inte imponerade särskilt mycket på kammaråklagare Lindha Strömberg, som i sin slutplädering menade att det handlade om en rätt avancerad odlingsutrustning och en relativt stor mängd cannabis som tillsammans med vapenbrottet hade ett straffvärde på fem månaders fängelse.
Åklagare Strömberg tyckte inte att vare sig skyddstillsyn eller samhällstjänst, som Frivården och de båda försvararna Jöran Grapensson och Mattias Jaldeby förespråkade, var tillräckligt ingripande.
Det är nu upp till Luleå tingsrätt och dess ordförande Kristina Andersson att avgöra skuldfrågan och påföljden. Andersson lovade att dom skulle meddelas redan om en vecka, den 2 maj.