Det var i februari i år som Arbetsmiljöverket gjorde en tillsyn på Ringelsta, som en del av ett nationellt omspännande uppdrag avseende arbetsmiljö inom äldreomsorgen. Inspektionen visade på stora brister i den fysiska arbetsmiljön, då främst i badrummen som är för små för att arbetstagare ska kunna jobba på ett säkert och effektivt sätt. Det fria utrymmet på sidorna om toalettstolen är för litet och dörröppningarna för trånga, vilket medför en risk för farliga lyft, samt att man kan bli klämd i dörröppningen.
Åtgärdar man inte bristerna riskerar man ett föreläggande, eller rent av ett förbud. Kommunen har så bildat en arbetsgrupp som består av ett antal chefer. De har hunnit träffas vid två tillfällen för att reda ut möjligheterna till en ombyggnation för att åtgärda bristerna, men landat i att det skulle vara mer fördelaktigt att bygga nytt.
”En ombyggnation är svårt, dyrt och ger ett dåligt resultat. Problemet är att ytan på badrummen är för liten för att klara arbetsmiljöverkets krav och då behöver det göras en planändring i varje lägenhet (...) Dessutom skulle det innebära att vi måste evakuera de boende under byggtiden, vilket också är svårt och dyrt samt att det ger risker avseende patientsäkerhet.”
I underlaget till kommunstyrelsen föreslås att A-hem bygger nytt vård- och omsorgsboende om 34 platser. Då är tanken en rockad bland de olika boendeplatserna, där de gamla rummen som är för trånga för särskilt boende, kan användas till trygghetsboende. Man vill samförlägga en stor del av äldreomsorgen i samma byggnad, och ser samordningsvinster i det där man kan använda sig av personal på ett effektivare sätt.
Nybyggnationer brukar betyda höjda hyresnivåer, men socialchefen Lena Ruth säger att det är reglerat i socialtjänstlagen hur mycket avgifter som får tas ut.
– Man ska alltid ha kvar ett så kallat förbehållsbelopp, det vill säga en fast summa som ska finnas kvar i börsen efter man betalat hyra och avgifter. Det är för att inte skapa en ojämlikhet bland vårdtagare. Men det är precis såna här frågor som förstudien ska ge svar på; hur påverkas avgifter, vad kan hyresnivån bli. Det är ännu väldigt nytt och alldeles i startgropen, men det känns jättespännande!
Kommunstyrelsen sammanträder på tisdag, och vad man har att fatta beslut om är alltså att ge kommunchefen i uppdrag att inleda en förstudie om nybyggnation.