Under våren 2014 genomfördes en förstudie för att kartlägga hur personer med funktionsnedsättning samt utrikesfödda ser ut när det gäller kompetens i förhållande till arbetsmarknaden. Förstudien är nu klar och projektet Kompetens för alla har dragit igång på allvar.
– Vi har precis startat projektet nu den 1 januari. Jämfört med Piteå så har ju en inlandskommun inte lika mycket resurser, och har inte möjlighet att ta in en så stor stab som en stad har, så vi får ju fixa och trixa utifrån de förutsättningar som finns. Det gäller ju då främst samarbete med arbetsförmedlingen och socialtjänsten. Det är via dem man sköter rekryteringar, berättar Christina Eliasson, samordnare för projektet i Arvidsjaur.
Syftet med projektet är att de båda målgrupperna ska få lite fler verktyg så de kan komma ut på arbetsmarknaden, eller studera.
– Vi hoppas kunna hjälpa så många som möjligt. Det är så individuellt, de är på så olika nivåer. Vi gör individuella handlingsplaner till varje individ. En del har inte gått klart grundskolan, en del har avklarat grundskolan men inte gjort en gymnasieutbildning. Så bara att ta steget att göra klart grundskolan eller gymnasiet när det gäller studier kan vara ett steg i rätt riktning. Målet är att hitta individuella lösningar till alla naturligtvis. Men det beror ju på mycket, till exempel om praktikplatsen genererar någon typ av anställning. Det är givetvis det vi hoppas på, säger Eliasson.
Hon säger vidare att behovet för ett sådant här projekt är stort, och hoppas att det ska gå bra att hitta lämpliga praktikplatser.
– Arvidsjaurs kommun är ju ganska långt fram när det gäller att ha en praktiksamordnare. Peter Bergstedt heter han, och han har ju ett väldigt stort kontaktnät när det gäller företag, både privata och inom det offentliga. Så då försöker man ju hitta bra alternativ.
Nästa månad ska de berätta om projektet för kommunstyrelsen i Arvidsjaur, bland annat med tanke på att även politiker har många kontakter. Det går även bra för företagare att själva signalera om det finns ett intresse för praktikanter.
– Och det är ju ett gemensamt samhällsansvar man måste ta för dem som inte har kommit sig ut i arbetslivet. För det kostar ju samhället gigantiskt mycket pengar om de ska gå till försörjningsstöd istället för att hitta lösningar innan de är där. För samhällsekonomin är ju det ett lyft, säger Eliasson.