Redan efter en veckas värnplikt, och med endast en kort introduktionsutbildning i "kallt väder" i ryggen, var det dags för de ännu vinteroerfarna jägarsoldaterna att bege sig ut för ett par fältdygn i tält.
Efter en medicinsk bedömning kunde regementsläkaren Ole Frökjaer konstatera att köldskadorna negativt påverkat deras möjlighet att fortsätta sin militärtjänst .
Fyra av soldaterna skickades hem - åtminstone under det innevarande utbildningsåret, möjligen även för alltid.
En av de köldskadade finns dock ännu kvar vid Arvidsjaursbataljonen och är satt under obeservation.
- Det som inträffat är under utredning av utbildningssäkerhetsofficeren på I19 och en officiell rapport torde nog dröja ännu några dar, uppger Jägarbataljonens chef Mikael Nordmark.
Nordmark medger dock för Nyheter i Norr att det inträffade är allvarligt och att någonting sannolikt har brustit i säkerhetskedjan i samband med övningen.
- Det mesta av vår verksamhet bedrivs utomhus och att soldater och deras befäl övernattar i tält redan i början av utbildningen är inte ovanligt, säger Nordmark som dock medger att det nog vore bättre om inryckningen skedde på hösten i stället för vid den kallaste årstiden med tanke på att jägarsoldaterna då hinner acklimatisera sig inför köldperioden.
Den konkreta effekten på kort sikt av de inträffade är enligt jägarbataljonens chef att både värnpliktiga och befäl nu genomgått en extra riskrepetition om utomhusövernattning i sovsäck och tält vintertid.
- Även om soldaternas skador inte innebär framtida hinder för dem i det civila livet är det som hänt en allvarlig sak som absolut inte ska behöva hända vid en fältövning, fastslår Mikael Nordmark.