Som samisk förvaltningskommun kommer en hel del att förhålla sig till, och efter att ha varit utan samisk koordinator en tid finns nu åter en på plats i kommunhuset.
– Jag jobbar med det som är samisk förvaltning. Det finns en lagstiftning som styr den och det är språklagar, minoritetslagar, vilka som räknas som minoritet. Det är ganska riktat mot förskola, äldreomsorgsverksamhet och offentlig service. Jag blir lite som en stödfunktion och samordnar mycket.
Senast så kommer hon från en projektledartjänst inom Svenska kyrkan, där hon i två år jobbat med samiska kyrkodagarna som hölls i Arvidsjaur i början av sommaren.
– Det var ett samarbetsprojekt mellan Samiska rådet i Svenska Kyrkan, samiska råden i systerkyrkorna i Norge och Finland, Arvidsjaurs församling, Luleå stift, ortodoxa kyrkorna i Finland och Ryssland som engagerar många östsamer.
Mariann kommer ursprungligen från Kätkesuando, en liten ort i nordligaste delen av Pajala kommun, belägen just vid finska gränsen. Så hur det är att bo och leva i glesbygd har stenkoll på. I dag har hon dock bott i Arvidsjaur i 17 år och ser fram emot sitt nya arbete.
– Jag vill även synliggöra samiskan ännu mer. Jag hoppas kunna utveckla verksamheten och med tiden få vara med att att det utvecklas på flera nivåer, även statlig nivå. Jag hopppas få vara med i en utvecklingsprocess helt enkelt.